Türk müteahhitleri yurt dışı projelerle gelirlerini yükselttiler!

Pandemi sürecinin ekonomik etkilerine rağmen Türk müteahhitler dünya çapında yaptıkları işlerle dikkat çekiyorlar. Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi Listesi’nde firma sayısı olarak Türkiye ikinci oldu.
Türk müteahhitleri yurt dışı projelerle gelirlerini yükselttiler!

Son yıllarda Türk müteahhitler aldıkları uluslararası işlerde gösterdikleri başarılarla dikkat çekiyorlar. Ağustos 2022 itibariyle 11 binden fazla projeyi üstlenen Türk müteahhitler son 20 yılda 131 ülkede toplam 460 milyar dolarlık iş üstlendiler. Bu gösterilen başarı rakamlara da yansıyor. Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhit Listesi’ne Türk müteahhitler damga vurdu. 42 firma ile listeye giren Türk müteahhitler bir yıllık aranın ardından ikinciliği geri aldılar.

TÜRK MÜTEAHHİTLERİ YURT DIŞI GELİRLERİNİ YÜKSELTTİLER

Açıklanan listenin başında Çin bulunurken bu ülkenin 79 firması Uluslararası projelerde boy gösteriyor. ABD’nin listedeki şirket sayısı ise 41 olarak açıklandı. Küresel piyasalarda daralmalar yaşanırken ve resesyon riski herkesi tedirgin ederken Türk müteahhitler gelirlerini oldukça artırdılar. Türkiye Müteahhitler Birliği de yaşanan gelişmelere dair bir açıklama yaptı.

Yayınlanan listede Türk firmalarının geliri toplam 20,4 milyar dolar olarak açıklandı. Toplam gelirdeki payı artan Türk müteahhitlerin pay oranı yüzde 4,4’ten yüzde 5,1’e çıktı. Türk inşaat sektörü Uluslararası gelirlere göre 2022 yılında listenin bir basamak üstüne çıkarak 7. sırada yer aldı. Türkiye buradaki başarısı ile İngiltere, Japonya, Avusturya gibi ülkeleri de geride bıraktı. 2021 yılındaki üstlenilen uluslararası projelerin gelirlerine göre 2022 yılının listesinde ilk 100 firma içerisinde Türk müteahhitler 8 firma ile girdiler. İki Türk firması ise ilk 50’de kendilerine yer buldular.

Türk müteahhitlerin bölgesel olarak iş hacimleri de açıklandı. Buna göre 2021 yılının işlerine göre Rusya dahil olmak üzere Avrupa’da 8,8 milyar dolarlık, Ordadoğu’da 5,6 milyar dolarlık, Afrika’da 3 milyar dolarlık ve Asya’da 2,5 milyar dolarlık iş üstlenildi.

TÜRK MÜTEAHHİTLİĞİ DÜNYA MARKASI OLMUŞTUR

Türk müteahhitlerin başarısını değerlendiren Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, “Uluslararası pazarda artan sorunlara rağmen müteahhitlerimiz zoru başardılar. Küresel devler liginde ülkemizin adını yeniden ikinci sıraya yazdırma sözlerini tuttular. 42 firmamızın 2022 ENR listesinde yer almasından gurur duyuyoruz. Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline gelmiştir. Geçtiğimiz yıl artan zorlu şartlara rağmen yurt dışında 31 milyar dolarlık yeni proje büyüklüğüne ulaşılmış ve bizler de yıllık yeni proje hedefimizi yükseltmiştik.” dedi.