Türkiye’de ev sahipliği oranı düştü

Konut fiyatlarının pandemi döneminden bu yana hızlı bir şekilde artmasının önüne bir türlü geçilemiyor. Aktarılan son habere göre Türkiye'de ev sahipliği oranı sert bir şekilde düştü.
Türkiye’de ev sahipliği oranı düştü

Konut fiyatlarının düzelebilmesi ve kira sorununun kalkması için 2 yıldır yüzde 25 kira zam sınırı uygulaması uygulanıyordu. Ancak bu uygulama 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren kaldırıldı. Durum bu şekilde olunca vatandaşlar konut fiyatlarındaki artışın düşüp düşmeyeceğini merak etmeye başladı.

FAİZİYLE BİRLİKTE GERİ ÖDEMESİ 4 MİLYONU BULUYOR

Konut fiyatları hızlı bir şekilde artış gösterirken, konut sahipliği de tarihin en düşük seviyesine gerilemiş durumda. Enflasyonun her geçen gün hızlı bir şekilde artması, vatandaşların alım gücünü düşürürken, faizler de hızlı bir şekilde artıyor. Özellikle 1 milyon TL tutarında çekilen bir konut kredisinin geri ödemesinin 3-4 milyon TL’yi bulması ev alınmanın zorlaşmasına neden oluyor.

YÜZDE 15 GERİLEDİ

Konut fiyatlarına ilişkin dikkat çeken açıklamayı bul Gayrimenkul Değerleme Yönetici Ortağı Ahmet Büyükduman yaptı. Büyükduman, yaptığı açıklamasında ülkemizdeki konut fiyatlarının döviz bazında yüzde 15 kadar gerilediğini belirtti.

“YÜZDE 20 GERİSİNDEYİZ”

Hanehalkı ve konut satışları arasındaki ilişkiyi değerlendiren Büyükduman, nüfus yapısına göre konut piyasasındaki hacmin yüzde 20 gerisinde olduğunu ifade ederek, “Şu anda bizim nüfus yapımızla orantılı olarak konut piyasasında olması gereken hacmin yüzde 20 gerisindeyiz" dedi.

VATANDAŞLAR FAİZLERİN DÜŞMESİNİ İSTİYOR

Öte yandan ev almak isteyen vatandaşlar faizlerin kısa süre içerisinde gerilemesini bekliyor. Merkez Bankası’nın olası bir faiz indirim kararının konut kredi faiz oranlarına ne kadar etkisi olacağı merak ediliyor.