Türkiye'de Konut Sahipliği Oranı Azalıyor Kiracı Sayısı Artıyor

Türkiye'de konut alım oranlarına dair yapılan bir araştırmada son yıllarda Türkiye'nin ev almak yerine kiralamayı tercih ettiği ortaya çıktı.
Türkiye'de Konut Sahipliği Oranı Azalıyor Kiracı Sayısı Artıyor

Türkiye'de konut alım oranlarına dair yapılan bir araştırmada son yıllarda Türkiye'nin ev almak yerine kiralamayı tercih ettiği ortaya çıktı. Yapılan araştırmalara ilişkin detaylı açıklama ise Gayrimenkul Değerleme AŞ Özel Projeler Departmanı Yöneticisi Berk Ünsal'dan geldi. Ünsan değerlendirmelerinde son yıllarda yaşanan alım satım ve kiralama verilerini değerlendirdi.

Türkiye genelinde yapılan bir araştırma kapsamında değerlendirmelerde bulunan Gayrimenkul Değerleme AŞ Özel Projeler Departmanı Yöneticisi Berk Ünsal konut sahipliği oranlarına ilişkin verileri ele aldı. Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) tarafından hazırlanan İstatistiklerle Aile 2019" araştırmasını değerlendiren Berk Ünsal, konut sahipliği oranlarının son yıllarda yaşadığı gerilemeyi ele aldı.



KONUT SAHİPLİĞİ ORANLARI DÜŞÜYOR



Gayrimenkul Değerleme AŞ Özel Projeler Departmanı Yöneticisi Berk Ünsal değerlendirmeleriden konut alım gücünde bir azalma olduğunu ifade etti. Konut fiyatlarının hane halkı gelirine olan orana göre belirlenen konut alım gücünün 2011 yıllarından 2016 yıllarına kadar arttığını ifade eden Ünsal 2016 yılından sonra konut alım gücünün azaldığını ifade etti.



Konut alım gücünün azaldığı dönemlerde konut sahipliği oranlarının da düştüğünü ifade eden Berk Ünsal kirada oturanların sayısının arttığını bildirdi.



"Öncelikle kendilerine ait konutta oturan bireylerin oranını gösteren konut sahipliği oranının seyrine baktığımızda 2011-2014 yıllarında artış, 2015-2018 yıllarında ise azalma görüyoruz. Bu eğri bize konut fiyat artışı eğrisinden tanıdık geliyor. Konut fiyat artışlarında 2011-2015 yıllarında görülen yukarı yönlü trend, sonrasında yönünü aşağı çevirmişti. Bu da hem oturum hem de yatırım/birikim amacıyla yapılan konut alımlarının azaldığını gösteriyor."



konut sahipliğinin azaldığı dönemlere ilişkin sayısal verileri inceleyen Gayrimenkul Değerleme AŞ Özel Projeler Departmanı Yöneticisi Berk Ünsal, konut yatırımlarında getirilerin düşmesi, 2017 yılında yaşanan konut kredisi faiz oranlarının artması ve konut fiyatlarının oluşan oranlarda etkili olduğunu söyledi.



Emlak365.com