Uçan kiralar sonrası öğrencilere kiralık ev için yeni dönem: Aylık 2 bin liraya aile yanında oda
Koronavirüs salgını döneminde ilk olarak konut fiyatları sonrasında ise ev kiraları büyük bir hızla yükselişe geçmişti. Özellikle de kiralık ev fiyatlarında yaşanan yükseliş cep yakmış, pek çok ilde boş kiralık ev bulmak adeta imkansız hale gelmişti.
Kiralarda yaşanan yükseliş en çok kendisini Büyükşehirlerde hissettirmişti. İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerde 1+1 daireler 5 bin, 2+1 daireler 6 bin, 3+1 daireler ise 7 bin liradan başlayan astronomik fiyatlarla kiraya verilmeye başlanmıştı.
ÖĞRENCİYE KİRALIK ODA 2 BİN TL!
Kiralara yaşanan yükseliş sonrası vatandaş çareyi evinin bir odasını kiralayarak kiraya ortak aramakta buldu. Kiracılar odalarının birini üniversite kayıtlarının başlaması ile öğrencilere kiraya vermeye başladı. Bazı kiracılar işi fırsata çevirerek tek bir odayı nerede ise kiranın tamamına kiralamaya başladı. Bazı aileler ise ek gelir elde etmek için oturdukları evin bir odasını öğrencilere kiralamak için ilanlar vermeye başladı.
Yaşanan olayları değerlendiren İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, pek çok kiracının "ev arkadaşı aranıyor" ilanları verdiğini belirterek insanların ev arkadaşı arayışında olduklarını dile getirdi. Aşa yaptığı değerlendirmesinde "3 kişi kalacaksanız şu fiyat 2 kişi kalacaksanız bu fiyat diyebiliyor. Bunun dışında suiistimal eden kiracılar da var. Kiracı odasını kiraya veriyor. Bu hep yapılan bir şey fakat yaygın değildi. Yaygınlaşmaya başladı. Şu anda daha da yaygınlaştırıyor ama bu evlere zam yapılmasını sağladı" diyerek yöntemin yaygınlaştığını söyledi.
KİRACI EVİ BAŞKASINA KİRALAYABİLİR Mİ?
Kira sözleşmesinde ev sahiplerinin koydukları maddeler ile kiracının evi başkasına kiraya vermesi yasaklanmaktadır. Kira sözleşmesinde "bir başka kişiye devir veya ciro edilemez" ibaresi varsa eve bir başkasının kiracı alınması kira sözleşmesinin haklı fesih sebebi sayılır. Bu durumda ev sahibi kiracıyı evden çıkartabilir.
Ancak kiracının ev sahibi ile anlaşarak kira sözleşmesine "bu ev başka biriyle paylaşılabilir ibaresi koydurması durumunda odanın başka birisine kiralanması mümkündür. Ancak bunun için mutlaka ev sahibinin rızası yazılı olarak alınmalı, mümkünse kira sözleşmesinde bu hüküm madde olarak belirtilmelidir. Aksi takdirde söz konusu kiralama işlemleri kiracının tahliye sebepleri arasında yer alır.