Ucuz evin formülü bulundu! Aşamalı konut edinimi önce arsa sonra ev

Yükselen konut fiyatları satışları durma noktasına getirirken sektör yeni formülü buldu. Önce arsa sonra ev dönemi başladı.
Ucuz evin formülü bulundu! Aşamalı konut edinimi önce arsa sonra ev

Türkiye son dönemde küresel piyasalarda konut fiyatlarının en çok arttığı ülke olarak ilk sırada yer alırken dar ve orta gelirli vatandaşların ev sahibi olması imkansız hale gelmişti. Yaşanan süreçte hem konut kredisi faiz oranları hem de ev fiyatlarındaki yükseliş talebin dibe vurmasına neden olmuştu. Konut sektörü yaşanan dalgalanmanın ardından talebi arttırmak için yeni formül arayışlarına girerken aşamalı konut edinimi sistemi kabul gördü.

AŞAMALI KONUT EDİNİMİ! ÖNCE ARSA SONRA EV SİSTEMİ NEDİR?

Türkiye'de yaygın olan kat karşılığı inşaat modelinin ardından arsaya iştirak yoluyla konut edinme modeli de devreye alındı. Düzenlenen sistemi değerlendiren Prof. Dr. Ali Hepşen "Kat karşılığı inşaat modeli şehirlerimizin in­şasında önemli bir yer tutmuş durumda. Ha­len mevcut yapıların birçoğu bu yöntemle in­şa edildi. Konuta talebin olduğu ortamda hem geliştirici hem arsa sahibi hem de konut satın alan açısından kazan-kazan bir durum oluşu­yor.

Herkesin bildiği üzere bu modelde, arsa sa­hibi arsasının üzerine bir yapı inşa ettirmekte ve buna karşılık inşa edilen binanın bir bölü­mü müteahhite (geliştirici firmaya) devredili­yor. Yüksek maliyetten bitmiş konut satın ala­mayan kişiler ise henüz başlamamış proje aşa­masında veya henüz temeli yeni atılmış yahut iskan alınmadan inşaat devam ederken konut için bedel ödeyerek ekonomik olarak daha uy­gun bir şekilde konut sahibi olabiliyor." diyerek yeni sistemi özetledi.

Yeni sistemde ev sahibi olmak isteyen kişiler ilk olarak peşin ya da taksitle ödeme yöntemlerini tercih ederek arsa bedelini ödemektedir. Bu borç ödendikten sonra kişi ikinci aşamaya geçerek bu seferde konut fiyatını ödemeye başlamaktadır. Böylelikle borç ikiye bölünmekte ve ödeme kolaylığı sağlanmaktadır. Kişi konutunu teslim alana kadar arsa bedelini, sonrasında ise konut borcunu ödemektedir.

Genel Yayın Yönetmeni