Ucuz kiralık konut modeli tanıtıldı! GYODER inşa edecek, vatandaş ucuza kiralayacak!

Dar ve orta gelirliler için GYODER tarafından ucuz kiralık konut modeli geliştirildi. Devletten bedelsiz arsa talep eden sistem ucuz konut üretip vatandaşa düşük fiyatlarla kiralamayı öngörüyor.
Ucuz kiralık konut modeli tanıtıldı! GYODER inşa edecek, vatandaş ucuza kiralayacak!

GYODER tarafından yeni bir konut modeli hazırlandı. Bu yeni model hem Cumhurbaşkanlığına hem de bakanlıklara sunuldu. Kamunun konut sektörüne bedelsiz arsa vermesi karşılığında özel sektörün ucuz kiralık konut inşa etmesi şeklinde işleyecek sistemin tüm taraflarca kazançlı çıkılabilecek bir yapısı olduğu iddia ediliyor.

3 YILDA 500 BİN KONUT HEDEFİ

3 yılda 500 bin konut inşa edebileceklerini söyleyen GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, “Türkiye’de ruhsat sayıları son 3-4 yılda yüzde 30 civarında azaldı. Konut üretiminin önündeki engelleri aşabilmek için bir çalışma gerçekleştirdik. Pandemi nedeniyle her konuda bir gerileme ile karşılaşıyoruz. Nasıl konut üretimini arttırabiliriz dedik ve bir komisyon kurduk. Bu komisyonda ekonomist, finans uzmanı, mimar, kamu ve yerel yöneticiler, yapı malzemecileri, emlakçılar yer alarak arsa maliyetlerini sıfırlamanın yolunu araştırdık.” dedi.

DEVLET BEDELSİZ ARSA VERMELİ

Bir model geliştirdiklerini söyleyen GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, “Bu bizim geliştirdiğimiz model şu anda dünyanın herhangi bir ülkesinde uygulanmış değil. Tamamen bize özgü olacak. Biz bu modelle konut üretiminde arsa maliyetini sıfıra indiriyoruz. Otomatikmen konut inşaat maliyetleri yüzde 50 azalmış oluyor. Bunun için de devletin arsaları bedelsiz olarak vermesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

DEVLETİN 500 BİN KİRALIK EVİ OLUR

Dar ve orta gelirli vatandaşlar için kiralık konut üretebilecekleri model hakkında açıklama yapmayı sürdüren Mehmet Kalyoncu, “Konut sektöründe şu anda atıl yüzde 60 kapasite var. Bu kesimi bu yeni modelle yeniden aktif hale getirebiliriz. Böylelikle 3 yıl içerisinde 500 bin kiralık ev inşa edip tamamlarız. Bunlar sosyal konutlar olacaklar. Bir kira sınırlaması uygulanacak. O sınırın üzerine çıkılamayacak. Karı koca çalışana göre planlama yaptık. 3+1 dairenin kirası 4 bin TL olacak ve bu evler 3-4 yıllık süreler için kiralanabilecek.” şeklinde konuştu.

15 YILDA MALİYETİ KARŞILANACAK

Ortaya koydukları modelin çok ekonomik olduğunu belirten Mehmet Kalyoncu, “Bu modelde konutlar 15 yıl gibi bir sürede kendilerini amorti edebilecekler. Önce devlet arsalarını ekonomiye kazandırıyoruz. İnşaat sektöründeki atıl kapasiteyi kullanmaya başlıyoruz. Böylece erişilebilir konut meselesini çözmüş oluyoruz. Süreç sonunda ise devletin yönetebileceği bir konut stoku ortaya çıkıyor. İster kiralamaya devam eder isterse satar kaynak elde eder. Buna devleti yönetenler zamanı gelince karar verir.” dedi.