Ukrayna Savaşı Çimento Sektörünü Krize Soktu! Rusya'dan Kömür İthalatı Durdu, Fabrikalar Şalter İndirmenin Eşiğinde!

Kömür fiyatlarına Ukrayna savaşı darbesi vurulunca çimento sektörü kendisini krizin ortasında buldu. TÜRKÇİMENTO CEO’su Volkan Bozay acil olarak destek beklediklerini açıkladı.
Ukrayna Savaşı Çimento Sektörünü Krize Soktu! Rusya'dan Kömür İthalatı Durdu, Fabrikalar Şalter İndirmenin Eşiğinde!

Türkiye’de çimento sektöründe çatı kuruluşu olan TÜRKÇİMENTO CEO’su Volkan Bozay, çimento sektörünün büyük kriz tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını söyledi. Rusya ile Ukrayna arasında çıkan savaşın kömür tedarik sorununa neden olduğu ve çimento fabrikalarında üretimin durma ihtimalinin bulunduğunu açıklayan Volkan Bozay acil olarak destek beklediklerini açıkladı.

KÖMÜÜR İTHALATI EN ÇOK RUSYA'DAN YAPILDI

Türk çimento fabrikalarının kömür tedarik edemediklerini söyleyen Volkan Bozay, “Şu anda bir tedarik sorunu yaşıyoruz. Ancak bu savaş süreci uzarsa risk çok fazla olacaktır. Çimento fabrikaları üretimi durdurmak zorunda kalabilir. 2021 yılında Rusya’dan Türkiye’ye 1,5 milyar dolarlık kömür ithalatı oldu. Çimento sektörü 2021 yılında 5 milyon ton kömüt ithal etti. Bu ithalatın çok büyük bir kısmı da Rusya’dan yapıldı.” dedi.

ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI BULUNAMAZSA ÇİMENTO KRİZİ ÇIKACAK

Çimento üretim maliyet kalemleri içerisinde kömürün yüzde 80’lik payı olduğunu söyleyen Volkan Bozay, “Kömür fiyatlarında meydana gelen her dolarlık artış üretim maliyetini 1,5 dolar arttırıyor. Son 1 hafta içerisinde kömür fiyatları 100 doların üzerinde zamlandı. Biz bu zamlı fiyatlarla alım yapmak zorundayız. Ancak Rusya’dan şu anda kömür alımı yapamıyoruz. Çimento sektörünün kömür stokları azalmaya başladı. Eğer savaş süreci uzarsa alternatif enerji kaynakları devreye alınamazsa çimento krizi çıkacaktır.” ifadelerini kullandı.

ÇEVRE BAKANLIĞI DÜZENLEME YAPARSA ENDONEZYA, KOLOMBİYE VE GÜNEY AFRİKA'DAN KÖMÜR İTHALATI YAPILIR

Rusya – Ukrayna krizinin çimento sektörünün çok olumsuz etkileyeceğinin altını çizen Volkan Bozay, “Bizim sektör olarak alternatif enerji kaynaklarına ihtiyacımız var. Bunun için de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bazı düzenlemeler yapması gerekiyor. Kömür ithalatında uygulanan kükürt oranı, alt ısıl değeri, uçucu madde limiti gibi değişiklikler yapılırsa yeni kömür kaynaklarına ulaşabiliriz. Bu kriz sona erene kadar sektörümüze bu istisna verilirse Kolombiya, Endonezya ve Güney Afrika gibi ülkelerden kömür ithalatı yapabiliriz. Bu yapılırsa fabrikalarımızın kömür tedarik sorunları ortadan kalkar ve çimento krizi yaşanmaz. Aksi durumda ilerleyen süreçte yüksek fiyatla dahi piyasada çimento bulunamayacak ve çimento sektörü gibi inşaat sektörü de duracak.