Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu Açıkladı: Kanal İstanbul Neden Yapılıyor, Yapılmalı?

Hükümet ile muhalefetin sık sık karşı karşıya gelmesine neden olan Kanal İstanbul projesi hakkında son dakika açıklaması Bakan Karaismailoğlu tarafından yapıldı. Kanal İstanbul neden yapılmalı?
Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu Açıkladı: Kanal İstanbul Neden Yapılıyor, Yapılmalı?

İlk olarak 2011 senesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından "Çılgın Proje" olarak duyurulan Kanal İstanbul projesi hakkında tartışmalar tüm hızı ile devam ediyor. İktidarın "mutlaka yapılmalı" muhalefin ise "asla yapılmamalı" tezleri ile savunduğu mega proje yapılması durumunda Türk Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi olarak tarihe geçecek.

Dev proje hakkında son dakika açıklaması ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yapıldı. Özel bir televizyon kanalının canlı yayınına katılan Bakan Karaismailoğlu ulaştırma projeleri hakkında önemli bilgiler verirken 1915 Çanakkale Köprüsü'nün son durumu ve açılış tarihi yanı sıra Kanal İstanbul projesi hakkında da açıklamalarda bulundu.

1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ'NDE SON DURUM NE, KÖPRÜ NE ZAMAN AÇILACAK?

Türkiye'nin gurur projeleri arasında gösterilen ve Türk mühendisler tarafından inşa edilen 1915 Çanakkale Köprüsü projesi hakkında da açıklama yapan Bakan Karaismailoğlu köprüde sona gelindiğini ve 15 Şubat tarihi itibari ile Batı Marmara bölgesinden Batı Ege bölgesine ulaşımı sağlayacak olan dev köprünün bitirileceğini açıkladı.

KANAL İSTANBUL NEDEN YAPILMALI?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu başta olmak üzere tüm muhalefetin karşı çıktıığı Kanal İstanbul projesi hakkında da konuşan Bakan Karaismailoğlu, dev projenin Türkiye için olmazsa olmaz bir proje olduğunu söyledi. Ulaştırma Bakanı yapmış olduğu açıklamasında "Türkiye dünyanın merkezinde 67 ülkeye yaklaşık 4 trilyon dolar bir ticaret hacmine sahip 4 saatlik uçuşla 67 ülkenin ulaşabileceği bir yerde. Lojistik koridorların tam ortasında. Bugün 12 milyar ton dünyadaki ticaret hacmi" diyerek bu rakamın 2023 yılında 25 milyar tona ulaşacağını söyledi.

Asya pazarında yaşanan büyük hareketliliğin Afrika'ya kaymaya başladığını belirten Bakan Karaismailoğlu buzullardaki erimenin hızlanması ile Rusya ve Sibirya bölgelerinde de hareketlilik başladığını, tüm otoritelerin ticaret hacminde yaşanacak artışta hemfikir olduklarını söyledi. Batı Avrupa'da yaşanan hareketliliğin İstanbul Boğazı'na olan talebi arttırdığını belirten Bakan Karaismailoğlu Karadeniz'e komşu olan tüm ülkelerin artan bu talebe hazırlandıklarını söyledi. İstanbul Boğazı'nda güvenli gemi geçişinin 25 bin ile sınırlı olduğu, ancak şu anda 40 bin gemi geçişi yapıldığını belirten Bakan Karaismailoğlu Kanal İstanbul yapılmazsa 2050 yılında geçecek gemi sayısının 78 bine ulaşacağı değerlendirmesinde bulundu.