Üniversitelerde baraj puanının kaldırılması konut fiyatlarını vuracak!

Konut fiyatlarındaki artışı değerlendiren Prof. Dr. Ali Hepşen, üniversitelerde baraj puanının kaldırılması ile konut fiyatlarının tırmanacağını ifade etti. İşte o açıklamalar...
Üniversitelerde baraj puanının kaldırılması konut fiyatlarını vuracak!

Büyükşehirlerde konut fiyatlarının artması beraberinde kira artışlarını da getirdi. Fiyat artışı birçok farklı nedene bağlı olarak gelişse de Prof. Dr. Ali Hepşen'in yaptığı açıklama kafalarda soru işareti yarattı.

'' Baraj puanının kalkması kira fiyatlarını artıracak ''

Konut fiyatları ve kira artışlarını değerlendiren İstanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ali Hepşen, konut fiyatlarının baraj puanlarının kaldırılması nedeniyle bu sene öğrencilerin konut talebinin daha da artacağını ve kiraların yükseleceğini söyledi.

Gayrimenkule olan talebin artmaya devam edeceğini ifade eden Hepşen, ilerleyen dönemlerde en yüksek gelire sahip yüzde 10 veya yüzde 20'li grup tasarruflarını daha yüksek miktarda gayrimenkullerde değerlendireceklerini söyledi.

Konut kredisiyle konut almak hayal oldu

Konut satın alma gücünün oldukça düştüğünü ve kişilerin özellikle gayrimenkul alımlarında konut kredisi kullanmalarına bağlı olarak ödedikleri taksitler ile bu taksitle geliri içerisindeki payı karşılaştırılıyor. Hepşen, 2021 yılının Aralık ayına kıyasla hane halkının konut kredisi kullanarak yüzde 7 oranında, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 27 oranında kredi kullanarak ev aldığını söyledi. Ancak kredi faizlerinin 4 aydır değişmemesi ve Eylül ayından itibaren fiyatların artmasıyla, konut kredisi kullanarak ev alan kişilerin ödediği taksitlerin kendi gelirleri içerisinde çok daha yüksek pay almalarına enden olduğunu söyledi.

Hane halkı gelirinin yüzde 44'ü ile kredi kullanan aileler, 10 yıllık kredi taksitlerine para ayırıyor ve geriye kalan miktarla da yaşamsal giderlerini ödemek durumunda kalıyor. Hepşen, sabit konut kredisi faizleri ve artan konut fiyatları nedeniyle ileriki dönemlerde konut kredisi ile ev satın almanın mümkün olmayacağını dile getiriyor.

Emlak365.com