Ünlü Ekonomist Açıkladı: İşte Konut Fiyatlarında Yaşanan Artışın Gerçek Nedeni

Ev fiyatlarında yaşanan yükseliş tüm hızı ile devam ederken ünlü ekonomist Alaattin Aktaş konut fiyatlarında yaşanan yükselişi değerlendirdi. Konut fiyatları neden yükseldi, yükseliyor?
Ünlü Ekonomist Açıkladı: İşte Konut Fiyatlarında Yaşanan Artışın Gerçek Nedeni

Tüm dünya genelinde konut fiyatları büyük bir hızla yükselmeye devam ederken fiyatların en çok yükseldiği ülke Türkiye olmuştu. Türkiye'de konut fiyatları sadece 2022 senesinin birinci çeyreğini kapsayan Ocak ve Mart döneminde yüzde 110 oranında artış gösterdi. 

Yaşanan yükseliş artık sadece dar gelirlerinin değil orta gelirli ailelerin de ev sahibi olmasını imkansız hale getirirken konuyu değerlendiren ünlü ekonomist Alaattin Aktaş konut fiyatlarının neden yükseldiğini açıkladı. Konut fiyatları neden yükseliyor, yükseldi, ev fiyatları yükselmeye devam eder mi, ne olur?

KONUT FİYATLARI NEDEN YÜKSELDİ, EV FİYATLARINDA YÜKSELİŞ DEVAM EDER Mİ?

Hükümetin ilk olarak 2021 senesinin Eylül ayında aldığı karar ile yanlış yaptığını iddia eden Alaattin Aktaş alınan bu karar ile dolar kurunun yükselişe geçtiğini ve bunun da enflasyondaki çıkışı hızlandırdığını belirtti. Elinde Türk Lirası olan kişilerin yaşanan panik havası ile beraber mal alımına başladıklarını belirten Aktaş bunun da konut fiyatlarında yükselişe neden olduğunu söyledi. 

Alaattin Aktaş yaptığı açıklama ile "Elde TL tutmaktan kaçınanların paralarını bağlayacak yer aramaları konuta olan talebi de tırmandırdı. Bir yandan dövizdeki artıştan dolayı inşaat maliyetleri yükseldi. Diğer yandan da konuta olan talep arttı. İki etken birleşince konut fiyatları iyice tırmanışa geçti" dedi. 

Ünlü Ekonomist Açıkladı: İşte Konut Fiyatlarında Yaşanan Artışın Gerçek Nedeni

İNŞAAT MALİYET ENDEKSİNDE YAŞANAN ARTIŞ KONUT FİYATLARINI NASIL ETKİLEDİ?

Konut fiyatlarında yaşanan artışın bir diğer önemli nedeni inşaat maliyet endeksi olarak gösterilirken son dönemde demir, çimento ve tuğla fiyatlarında yaşanan yükseliş ev fiyatlarına zam olarak yansıdı.