Ünlü Ekonomist Değerlendirdi! Konut Kredisi Çekerek Ev Almak Mı, Kirada Oturmak Mı Mantıklı?

Düşen konut kredisi faiz oranları ev sahibi olmak isteyen kişilere alım için büyük bir fırsat sunarken Doç.
Ünlü Ekonomist Değerlendirdi! Konut Kredisi Çekerek Ev Almak Mı, Kirada Oturmak Mı Mantıklı?

Düşen konut kredisi faiz oranları ev sahibi olmak isteyen kişilere alım için büyük bir fırsat sunarken Doç. Dr. Aysel Gündoğdu ikilemde kalan kişiler için ev sahibi olmak mı, kira oturmak mı mantıklı sorusuna yanıt aradı. Ev almak mı kiralamak mı sorusuna yanıt veren Gündoğdu aynı zamanda ev almak isteyenlere tavsiyeler verdi. Detaylar haberimizde...

Ev almak isteyen kişiler için önemli değerlendirmelerde bulunan Doç. Dr. Aysel Gündoğdu Finans Okulu adını verdiği You Tube kanalı üzerinden video yayımladı.



EV ALMAK MI KİRALAMAK MI MANTIKLI, HANGİSİ DOĞRU?



Konut sahibi olmak mı kiralamak mı sorusuna yanıt veren Gündoğdu "Biliyorsunuz çocuklaktan itibaren hemen bir ev, araba sahibi olmamız gerektiği toplum olarak bize aşılanıyor.



Özellikle de 30'lu yaşlardan sonra istatistiksel olarak ta bu görülüyor insanlar ev sahibi olmak için harekete geçiyor. Peki, evli olsun, bekar olsun, çocuklu olsun, çocuksuz olsun ev sahibi olurken nelere dikkat etmeliyiz, nelere bakmalıyız bu sorularınıza yanıt vermeye çaışalacağım.



Ünlü Ekonomist Değerlendirdi! Konut Kredisi Çekerek Ev Almak Mı, Kirada Oturmak Mı Mantıklı?



MENKUL VE GAYRİMENKUL YATIRIMI BİRBİRİNDEN FARKLIDIR!



Bütçeniz açısından bu olaya bakmak istiyorum. Bir kere bunu unutmamamız gerekiyor, gayrimenkul yatırımı menkul yatırımına benzemez. Menkul yatırımı dediğimiz şey finansal piyasada taşınır para anlamındadır. Altın, dolar, euro, hisse senedi, banka fonu gibi menkul enstrümanlar anlamına geliyor.



Gayrimenkul enstrümanları ise konut, arsa, tarla, dükkan, daire gibi taşınmazlar olarak sıralanıyor. Peki, ikisi arasında ki temel fark ne? Şimde menkul piyasasında ucuzdan alıp fiyat yükseldiği anda aradaki farktan getiri elde etmeye çalışırız.



Gayrimenkulde de amaç tabi fiyatın yükselmesi ve para kazandırmasıdır. Ama gayrimenkulde 2 tane faktör var. Birincisi pskolojik faktör ikincisi ise sosyal faktördür. Psikolojik faktörde herkes için aynı tip konut uygun olmaz. Bazı kişiler merkeze yakın oturmak ister bazı insanlar merkezden uzak oturmak ister.



Herkesin kriteri farklı olduğu için Kadıköy'de bazen yıkıntı bir eve 500 bin lira ödenirken bazen merkezden uzak olan bir yerdeki süper lüks yapılı evi 500 bin liranın altında bile bir fiyata alabiliyorsunuz. Sosyal tarafa bakarsak ise bazı insanlar da kendi görüş ve düşüncelerine uygun, kendi memleketlilerinin yoğun yaşadığı yerlerde yaşamayı tercih edebilirler.



Ünlü Ekonomist Değerlendirdi! Konut Kredisi Çekerek Ev Almak Mı, Kirada Oturmak Mı Mantıklı?



EV ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR? KONUT KREDİSİ ÇEKEREK EV ALMAK MANTIKLI MI?



Finansal açıdan ise menkul kıymetlerde ise en düşükten alıp en tepede satmak isteği ağır basar. Gayrimenkulde ise en düşükten ev satın almak söz konusu olmaz. Çünkü en düşük fiyatlı evi satın almak demek kötü bir ev satın almaktır.



Gayrimenkul piyasasında işler bu noktada karışıyor. Çünkü konut kredisi faiz oranları düştüğü anda ne yazık ki ev fiyatları artıyor. Evli ve 1 çocuğu olan aylık hane halkı geliri de 10 bin lira olan bir evde kafadan 5 bin lira masraflara gidecektir.



Kalan tutarla da kredi çekmek istiyor. Burada şöyle bir risk var bu iki kişi memur değilse tüm geliri garanti altında değilse tabiri caizse boğaza kadar borçta olmak pek mantıklı değil . Mutlaka bu hesaplama yapılırken 2 bin liranızın elde kalması lazım. Yani elinizde fazladan her ay 2 milyar para kalması lazım. Elinizde yüksek miktarda peşinat bulunması da önemli.



10 yıl boyunca tüm hayatınızı ipotek altına almak ve tüm güzel şeylerden kendinizi mahrum etmek hiç doğru değil" diyerek uyarıda bulundu.



Emlak365.com