Ünlü Ekonomist Esfender Korkmaz Açıkladı: Konut Almak, Ev Sahibi Olmak İçin Doğru Zaman Mı?

İnşaat maliyet endeksi, enflasyon rakamları derken konut fiyatları son derece büyük bir hızla yükselişe geçmişti. Bu fiyatlarla ev alınır mı, konut almak için doğru zaman mı?
Ünlü Ekonomist Esfender Korkmaz Açıkladı: Konut Almak, Ev Sahibi Olmak İçin Doğru Zaman Mı?

Ev fiyatlarında yaşanan artış her geçen gün katlanarak artarken yaşanan yükseliş en çok dar ve orta gelirli aileleri olumsuz etkilemişti. Vatandaşların ev sahibi olması zorlaşırken yaşanan süreçte konut fiyatları düşecek beklentisi ile bazı kişiler alım için erteleme kararı almıştı.

Vatandaş alım için büyük bir ikilime düşerken konu hakkında bir açıklama da ünlü ekonomist İsfender Korkmaz tarafından yapıldı. Enflasyon rakamları üzerinden değerlendirmede bulunan Esfender Korkmaz "konut alma zamanı mı?" sorusuna yanıt verdi.

KONUT ALMANIN TAM ZAMANI! EV ALMAK İÇİN DOĞRU ZAMAN MI?

Şubat ayında açıklanan enflasyon rakamlarını değerlendiren Ekonomist Esfender Korkmaz oranlara dikkat çekerek "Şubat ayında TÜFE yüzde 54,44, Yİ-ÜFE yüzde 105,01 oldu. Konut kredi faizleri ise halen yüzde 19 ile yüzde 25 arasındadır. Bu demektir ki şimdi konut kredisi ile konut alanlar karlı çıkacaktır" diyerek mevcut konumda hale konut kredisi çekerek ev sahibi olmanın avantajlı olduğunu söyledi.

Türkiye'de nüfus artış hızının halen yukarı yönlü çıktığını belirten Korkmaz, uzun dönemde konut talebinin devam ettiğini belirterek konut fiyatlarındaki artışın reel olarak devam edeceğini dile getirdi. Son bir senede Şubat ayıdan Şubat ayına konut fiyatlarına yüzde 119 oranında zam geldiğini belirten Korkmaz özellikle de müstakil ev fiyatlarına gelen zamların bu artıştaki payının büyük olduğunu söyledi.

Korkmaz "Şimdi pandemi sonrası talep artışı aynı hızla devam etmez. Talep düşünce kısa dönemde konut fiyatlarındaki artış durabilir ve enflasyonun altında kalabilir" diyerek tek riskin bu olduğunu, ancak enflasyon düşse dahi enflasyon oranının konut kredisi faizinin altında kalırsa riskin önemli olmayacağını belirtti.