Ünlü gazeteci yeni yasayı açıkladı! 1 Temmuz öncesini kapsamıyor, yüzde 25'e uymayana çok ağır cezalar var

Gazeteci Candaş Tolga Işık, Çevre Bakanı Murat Kurum ile görüşme yaptığını ve yeni kira yasasıyla yüzde 25 olarak belirlenen tavan oranının 1 Temmuz'dan sonrası için geçerli olacağını söyledi.
Ünlü gazeteci yeni yasayı açıkladı! 1 Temmuz öncesini kapsamıyor, yüzde 25'e uymayana çok ağır cezalar var

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın açıkladığı yüzde 25'lik tavan kira artış oranının 1 Temmuz'dan öncesi için geçerli olup olmayacağı merak ediliyordu. Konuya ilişkin ise en dikkat çekici açıklama Gazeteci Candaş Tolga Işık'tan geldi. Ünlü gazeteci sosyal medya hesabından yapmış olduğu paylaşımda, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile görüştüğünü belirterek yasanın detaylarını açıkladı.

YÜZDE 25'LİK ZAM SINIRI 1 TEMMUZ'DAN SONRA GEÇERLİ

Adalet Bakanı Bozdağ tarafından yapılan açıklamada, 1 Temmuz 2023 dönemine kadar olan kira sözleşme yenilemelerinde yasal zam sınırının yüzde 25 olarak uygulanacağı açıklanmıştı.

Bu açıklamadan sonra ünlü gazeteci Twitter hesabından paylaşımlarda bulundu. İlk paylaşımda Murat Kurum'un düzenleme hakkında verdiği bilgileri paylaşan Işık " Az önce yeni kira kanunuyla ilgili Bakan Murat Kurum'la konuştum: (1) Bu sene temmuz ayı itibarıyla seneye temmuza kadar kiraya %25'in üzerinde zam yapılamayacak. Yasanın ihlali halinde her 2 tarafa ağır ceza var. 2) Yeni yasa temmuz 2022 öncesi sözleşmeleri bağlamıyor." ifadelerine yer verdi.

Ağır Cezalar Uygulanacak

Düzenlemede ev sahiplerinin yüksek kira için farklı yöntemler denemesi durumunda çok ağır cezalarla karşı karşıya kalacaklarını aktarılarak "Kiracıyı farklı bahanelerle (Almanya'dan oğlum geldi, kendim oturacağım, vs...) çıkarıp daha yüksek bedelle yeni kiracı getiren ev sahiplerine kiracının şikayeti üzerine halihazırda yasada varolan kira yasağı ve kira tazminatı gibi ağır cezalar uygulanacak." açıklaması yapıldı.

HANGİ TARİHLER ARASINDA GEÇERLİ OLACAK

Kiracı ve ev sahipleri için geçerli olacak düzenleme 1 Temmuz 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında imzalanacak olan kira sözleşmeleri için geçerli olacak. Yasa önümüzdeki günlerde meclise sunulacak.

Haziran'da kira sözleşmesi yenileyecekler! Tavan zam sınırı yüzde 25 mi, 12 aylık 39.3'lük TÜFE mi uygulanacak?

Yüzde 25'lik tavan kira zam oranına ilk tepki! Kiracıların çıkarılması için farklı yöntemler uygulanabilir