Üvey Anne Ve Babadan Ev, Arsa, Arazi Mirası Kalır Mı?

Miras paylaşımlarında bazı özel durumların cevapları sıklıkla merak ediliyor. Bunlardan birisi de üvey çocuk meselesidir. Üvey çocuğu miras kalır mı?
Üvey Anne Ve Babadan Ev, Arsa, Arazi Mirası Kalır Mı?

Miras hukuku ile alakalı meseleler oldukça büyük ilgi görmeye devam ediyor. İnsanlar hem kendi miras paylaşımlarının hem de kendilerinden sonra yapılacak miras paylaşımlarının kanunen ne şekilde olacağını araştırıyorlar. Bu konuda yasalar herhangi bir açıklığa meydan vermeksizin net olarak uygulanmaktadır. Peki miras paylaşımında üvey çocukların durumu nedir? Üvey çocuk üvey anne veya babasının mirasçısı olabilir mi?

MİRAS ÜVEY ÇOCUĞA KALIR MI?

Bir kişinin vefat etmesi durumunda mirasının kime kalacağının tayin edilmesinde bazı kurallar geçerli olmaktadır. Kanun kişinin mirasçılarını 3 ayrı zümrede değerlendirmektedir. Bir önceki zümrede mirasçı varsa bir sonraki zümre mirastan herhangi bir şekilde pay alamamaktadır. Örneğin birinci zümrede yer alan çocuklar babanın mirasını paylaşıyorlarsa ikinci zümrede bulunan anne ve baba üzerinden ölen kişinin kardeşleri mirastan pay alamazlar.

Üvey çocukların miras paylaşımındaki durumu ise iki ayrı kategoride değerlendirilmektedir. Vefat eden kişinin özel bir vasiyetnamesi yoksa üvey çocuk kanunen mirasçı olamamaktadır. Bundan dolayı üvey çocuğun üvey anne veya babadan miras alabilmesinin normal şartlar altında imkanı yoktur. Üvey çocuk miras paylaşımında esas alının 3 zümrenin içerisinde bulunmamaktadır

Üvey çocuğa miras bırakmanın kanunen bir engeli de yoktur. Kişi eğer tercih ederse üvey çocuğa vasiyetname ile miras bırakabilir. Ancak bunun da belirli bir kuralı olmalıdır. Öz çocukların miras üzerine saklı hakları bulunmaktadır ve bu paylar kanuni güvence altındadır. Bu saklı paylara müdahale edilmeden kişi üvey çocuğuna miras bırakabilir. Lakin saklı paylara müdahale edilirse mahkeme yoluyla üvey çocuğa bırakılan miras geçersiz sayılacaktır.

Öte yandan üvey çocuk üvey ebeveyninin dolaylı mirasçısı da olabilir. Eğer üvey çocuğun öz annesi veya babası vefat eden kişinin hayattaki son resmi nikahlı eşiyse o eş doğal olarak mirasçıdır. O eşe miras kalması durumunda üvey çocuk da eşe miras yoluyla devredilen gayrimenkullerde hak sahibi olabilir. Ancak o mirasçılık durumunun ortaya çıkması için miras kalan eşin de vefat etmesi gerekir.