Üvey babadan çocuğa gayrimenkul mirası kalır mı?

Miras paylaşımlarının hukuki kaideleri oldukça merak edilen konular arasında yer almaktadır. Üvey çocukların mirastaki durumu da sıklıkla araştırılıyor.
Üvey babadan çocuğa gayrimenkul mirası kalır mı?

Türkiye'de oldukça gelişmiş bir miras hukuku uygulanmaktadır. Evrensel hukuk kaidelerine uygun olarak tasarlanan miras hukuku eşitlik ilkesi çerçevesinde meydana getirilmiştir. Miras paylaşımları da bu hukuk kuralları çerçevesinde yapılmaktadır ve her türlü anlaşmazlığın mutlaka kanunda bir karşılığı bulunmaktadır. Genellikle çok bilinmeyen miras paylaşımı konuları ise sıklıkla araştırma konusu olabilmektedir. Üvey çocukların miras paylaşımındaki durumları da bunlardan birisidir.

ÜVEY ÇOCUĞA MİRAS KALIR MI?

Bir kişinin vefat etmesi halinde onun yasal mirasçılarının kimler olabileceğinin çerçevesi kanunla çizilmiştir. Kanuna göre yasal mirasçılar 3 ayrı zümreye ayrılmıştır. Bu 3 zümre kan bağı ile meydana getirilmektedir. Kişinin ana mirasçıları varsa çocuklarıdır. Çocukları yoksa anne ve babasıdır. Bu kişilerin olmaması durumunda diğer kişilerin mirasçılıkları devreye girebilir. 

Üvey çocuk için miras paylaşımında yasal olarak herhangi bir unsur bulunmamaktadır. Soy bağı olmayan kişi mirasçı olamaz. Bundan dolayı da yasalara göre üvey çocuk üvey babanın doğrudan mirasçısı değildir. Eğer kişi vefat ettikten sonra bir mirası varsa ve bu miras paylaştırılacaksa üvey çocuk bu hesaba hiç katılmaz. 

Üvey çocuk için yasal olarak doğrudan mirasçılık olmasa da dolaylı olarak mirasçılık imkanı bazı koşulların yerine getirilmesi şartıyla olabilir. Kişinin vefatından sonra onun sağ kalan eşi doğan mirasçıdır. Gayrimenkul mirasının bir kısmı bu şekilde eşe geçebilir. Eşin de vefat etmesi durumunda onun öz çocukları mirasçısı olacaktır. Böylece üvey çocuk annesi üzerinden üvey babasından dolaylı olarak miras alabilir. 

Üvey çocuğun mirasçılık durumu vasiyetname ile de olabilir. Üvey baba sağlığında bir vasiyetname hazırlayarak kendi çocuklarının saklı paylarına girmeden üvey çocuğa miras bırakabilir. Bu durumda direkt olarak üvey çocuğa üvey babasından miras kalabilir.