Uzmanlar konut kredisinde faizlerinin düşeceği tarihi açıkladı

Artık neredeyse parası olmayanın ev alamayacağı bir döneme girdik. Pandemi döneminden bu yana hızlı bir şekilde yükselen konut fiyatları vatandaşların canını sıkıyor. Birçok kişi konut kredi faizlerinin ne zaman düşeceğini merak ederken açıklama geldi.
Uzmanlar konut kredisinde faizlerinin düşeceği tarihi açıkladı

Konut fiyatlarındaki artış ve konut satışlarındaki düşüş tüm hızıyla devam ediyor. Bir süredir gündemde olan düşük faizli konut kredisi için henüz resmi bir açıklama gelmiş değil. Diğer yandan mevduat faizlerinin yükselmesi, konut fiyatlarının aşağı düşeceği beklentisi şu anlık fiyatları artırmaya devam ediyor.

KONUT SEKTÖRÜNE İLGİ AZALIYOR

Yüzde 25 kira zam sınırı uygulamasının da önümüzdeki aylarda kaldırılacak olması emlak sektöründeki belirsizliğini korumaya devam ederken, konut sektörüne olan ilgi her geçen gün azalmaya devam ediyor. Uzmanların değerlendirmesine göre konut kredilerinde faizlerin ne zaman düşeceği resmen duyuruldu.

Uzmanlar, yüzde 25 kira zam sınırının uzatılacağını düşünmediklerini ifade ederken, bu durumun şu an için piyasada belirsizliğe neden olduğunu dile getiriyor. Diğer yandan şu an için kredi faizlerinin düşmesini beklemek için erken olduğunu ifade eden uzmanlar, düşük faizli kredi kampanyası ile vatandaşların ev alması desteklenirse, piyasanın önünün bir nebze de olsa açılabileceği tahmin ediliyor.

KONUT KREDİSİNDE FAİZLER NE ZAMAN DÜŞECEK?

As Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sert, yaptığı açıklamasında yaz aylarında hareket beklediklerini önümüzdeki yıl da konut kredisi faizlerinde bir gerileme görülebileceğini şu şekilde ifade etti:

“2025 yılı ikinci çeyreğinden itibaren konut kredisi faizlerinde aşağıya doğru bir ivmenin oluşmasını ve krediye erişimin kolaylaştırılmasını bekliyoruz. Bu noktada hükümet tarafından uygulanan ekonomi politikalarının olumlu sonuç vereceğine inanıyoruz”

Ancak diğer yandan şu anda fiyatlardan dolayı ertelenen konut alma talebi fiyatları yukarı yönlü artış göstermesine neden olabilir. Evlenecek gençlerin sayısının artması, Türkiye nüfusunun artması, son 2 yılda maliyetten dolayı tamamlanamayan konutların sayısının artması.. Bunların hepsi bir olduğunda konut fiyatlarının artış gösterebileceği tahmin ediliyor.