Uzun Vadeli Ev Alımlarında Destek Sağlayan Konut Hesabı Nasıl Açılır?

Konut hesabı ev alma planı olanların birikim yapmalarını ve yaptıkları birikimler üzerinden destek almalarını sağlar. Peki konut hesabı nasıl açılır şartları neler? İşte detaylar.
Uzun Vadeli Ev Alımlarında Destek Sağlayan Konut Hesabı Nasıl Açılır?

Uzun vadeli ev alma planı olan vatandaşlar devlet tarafından sağlanan desteklerden faydalanmak istiyorlar. Bu noktada devlet destekli konut hesabı uygulaması vatandaşlar büyük fırsatlar sunuyor. Geçmiş dönemde hesap açmış ve birikim yapmış olanlar 42 bin TL'ye ulaşan ödeme almaya hak kazanıyorlar.

Devletin sağladığı hibe destek ödemesi yapılan birikim sürecine göre belirleniyor. En düşük destek ödemesi 36 ay vadeli birikimler için yüzde 15 oranında uygulanırken bu oran 48 ay vadeli birikimlede yüzde 18, 60 ay vadeli birikimlerde ise yüzde 20'ye çıkıyor.

KONUT HESABI İLE NASIL DESTEK ALINIR?

Devlet desteğiyle bankalar, müşterilere konut hesabı sistemi sunalar. Bu sisteme katılarak vatandaşlar aylık yada üç aylık periyotlarla hesaplara para yatırırlar. Birikim yapan vatandaşlar bu parayı da kullanmazlar. Para hesapta kalır. En az 36 ay olmak üzere 48 ve 60 ay birikim yapan vatandaşlar hesapta biriktirdikleri para üzerinden destek alırlar.

En sade haliyle konut hesabı "Konut hesabı, ilk kez ev sahibi olmak isteyen müşterilerimiz için en az 36 ay düzenli ödeme yapmak koşuluyla devlet katkısına hak kazanmalarına imkan sağlayan bir katılma hesabıdır." şeklinde tanımlanabilir.

KONUT HESABI NASIL AÇILIR?

Konut hesabı açmak isteyen vatandaşlar müşterisi oldukları bankaları tercih edebilirler. Neredeyse tüm bankaların konut hesabı desteği bulunmakta. Müşteriler listede olan birçok bankadan istediklerine gidebilir, şahsen yapılacak başvuru ile konut hesabını açabilir ve birikim yapmaya başlayabilirler.

KONUT HESABINI KİMLER AÇABİLİR?

Konut hesabı açmak isteyenlerin Türk vatandaşı olmaları gerek. Konut hesabında 18 yaş şartı bulunmamaka, ancak 18 yaşından küçükler için veliler başvuru yapabilirler. Konut hesabı açanların dikkat edeceği bir diğer husus ise ev sahibi olma durumu. Müşterinin devlet katkısına hak kazanması için Türk vatandaşı olması, 07.04.2015 tarihi itibariyle tamamı kendi adına kayıtlı kat mülkiyeti, kat irtifakı veya müstakil tapulu başka bir konut sahibi olmaması gerekmekte. Tüm bu şartlara uygun olanlar ve hesap açtıktan sonra hesaptan para çekme düzenini ihlal etmeyenler destek ödemelerinden faydalanabilirler. Destek ödemelerini sorunsuz alabilmek için ödemelerin düzenli yapılmış olması da bir diğer şart.