Vasiyetname İle Bir Evin Yüzde Kaçı Mirasçıların Dışında Birisine Bırakılabilir?

Miras hukukunun en çok merak edilen konularından birisi mal paylaşımıdır. Vasiyetname var ise bir ev mirasçıların dışında birisine bırakılabilir mi? Bırakılırsa evin tamamı mı bir kısmı mı verilir?
Vasiyetname İle Bir Evin Yüzde Kaçı Mirasçıların Dışında Birisine Bırakılabilir?

Miras hukuku her dönem büyük ilgi çeken konulardan birisi olmuştur. Miras yoluyla gayrimenkullerin devrinin gerçekleşmesi ise güncel bir sorun olarak her gün karşılaşılan meseleler arasında yer almaktadır. Bir kişi mirasçılarının dışında birisine sahip olduğu gayrimenkulleri bırakmak isteyebilir. Hatta sorunlu ailelerde mal kaçırma da bu yolla yapılabilir. Peki kanun ile vatandaşlara mirasçılarının dışında mal bırakma hakkı verilmiş mi?

MİRASÇILARIN DIŞINDA BİRİSİNE MAL BIRAKMA!

Gayrimenkullerin miras yoluyla devri sık sık karşılaşılan doğal bir durumdur. Bir ailenin babası vefat etmesi durumunda sahip olduğu gayrimenkuller onun mirasçılarına kalmaktadır. Yasalar bu mirasçılık konusunda çok kapsamlı detaylarla oluşturulmuştur. Bir kişi vefat ettiğinde onun doğal mirasçıları varsa eşi ve varsa çocuklarıdır. Eğer eşi ve çoğu yoksa hayattaysalar anne ve babası mirasçı olurlar. Ancak vefat etmeden önce mirasçıların dışında birisine gayrimenkul bırakılabiliyor. Kanunlar buna da belirli oranlarda izin veriyor.

Vefat etmeden önce notere onaylatılmış ve usulüne uygun bir şekilde hazırlanmış vasiyetname hazırlanarak bir kişi mirasçısı olmayan birisine gayrimenkulünü bırakabilir. Ancak burada bazı sınırlamalar mevcuttur. Bir baba ile çocukları arasında mirasçılık konusunda bazı saklı paylar bulunmaktadır. Bu saklı payların bir başkasına bırakılması o gayrimenkulün sahibi tarafından istense dahi yapılamaz. Burada saklı miras payı kanunla korunmaktadır. Dolayısıyla vasiyetname yoluyla dahi olsa mirasın tamamının mirasçılardan birisinin dışında bir başkasına bırakılması mümkün değildir.

BİR EVİN YÜZDE KAÇI VASİYETNAME İLE MİRASÇI OLMAYAN BİRİSİNE BIRAKILABİLİR?

Vefat eden bir kişinin sahip olduğu gayrimenkulün sadece bir ev olması durumunda hukukun bu mal paylaşımını nasıl yapabileceği örnekle açıklanacak olursa şöyle bir sonuç ortaya çıkar. Eve sahip olan kişinin eşi ve çocukları olduğu düşünülürse o evdeki saklı miras payları yüzde 50'yi ifade etmektedir. Yani vefat etmeden önce kişi o evi bir başkasına usulüne göre yapılmış tartışmasız bir vasiyetname ile bıraksa dahi evin tapu devri yapılamıyor. O evin yüzde 50'lik hakkı vefat eden kişinin mirasçılarının yasal olarak korunan hakkı oluyor. Ancak vasiyetname ile o evin yüzde 50'lik kısmı mirasçıların dışında bir başkasına bırakılabiliyor. Bunun önünde yasal bir engel bulunmuyor. Bu oran sahip olunan ev sayısı 2 olduğunda 1 ev şeklinde değerlendirilebilir.