Vefa hakkı sözleşmesi nedir, nasıl kullanılır?

En sık kullanılan emlak terimlerinden biri de vefa hakkı olarak öne çıkmakta olup yine en çok merak edilen terimlerin başında yer almaktadır. Peki, vefa hakkı sözleşmesi nedir?
Vefa hakkı sözleşmesi nedir, nasıl kullanılır?

Taşınmazların satışı konusunda en çok merak edilen konuların başında vefa hakkı yer almaktadır. Halk arasında bilinen ismi ile geri alım hakkı satın alma hakkının saklı tutulmasını sağlar. Geri alım hakkı sayesinde taşınmaz olarak sınıflandırılan malların 3. bir kişiye satışa durumunda eski sahibine tekrar satın alma konusunda öncelik tanınmaktadır. 

Vefa hakkı ya da geri alma sözleşmesi genelde ipotek uygulamalarında kullanılır. İpotek karşılığında satışa sunulan taşınmazlar için vefa hakkı devreye girer ipotek sahibi tarafından bu taşınmazın geri alınmasına olanak sağlanmış olur. 

VEFA HAKKI SÖZLEŞMESİ NEREDE, NASIL YAPILIR?

Vefa hakkının kurulması için sözleşmenin noter huzurunda imzalanması yeterlidir. Vefa hakkı için yapılan sözleşme en fazla 10 sene süreli olarak yapılabilir. Vefa hakkının kurulabilmesi için kişinin kimlik belgesi ya da pasaportunu ibraz etmesi yeterlidir. 

Yine satın alma hakkının kişinin miras yolu ile mirasçılarına devredilmesi mümkündür. Ancak bu tip sözleşmelerde zaman aşımı uygulanmakta olup 10 senelik sınır olduğu unutulmamalıdır. Yani söz konusu taşınmazın satışı 10 senenin sonunda yapılırsa vefa hakkı dolacağı için sözleşmenin hükmü kalmamaktadır. Bu durumda geri alım hakkı kullanılamaz. Bu nedenle sözleşmenin devam etmesi isteniyorsa süre takip edilmeli ve yeniden kurulmalıdır. 

Vefa hakkı sözleşmesi mutlaka noterde yapılmalıdır. Noterde düzenlenmeyen sözleşmeler ne yazık ki geçerliliğini yitirmektedir. Kuralına uygun olarak yapılan sözleşmelerde ise 10 senelik süre dilimi içerisinde taşınmazın satışının yapılması durumunda öncelik hakkı vefa hakkı sözleşmesinin tarafıdır.