Vefat Eden Kişinin Gayrimenkulleri Anne Ve Babasına Hangi Şartlarda Miras Kalır?
Miras hukuku ile alakalı meseleler sıklıkla araştırılan ve bilgi edinilmek istenen konular arasında yer alıyor. Vefat eden bir kişiye ait olan gayrimenkullerin kime kalacağı bazen kestirilemiyor. Bazı özel şartların gerçekleşmesi durumunda miras oldukça geniş bir şekilde yayılabiliyor. Peki efat eden kişinin anne ve babasının mirasçı olabilmesi için hangi şartların yerine gelmesi gerekir? Bu kişinin gayrimenkulleri kime miras olarak kalmaktadır?
VEFAT EDEN KİŞİNİN ANNE VE BABASININ MİRAS HAKKI
Bir kişi vefat ettiğinden sahip olduğu menkul ve gayrimenkul tüm mal varlığı mirasçılarına kalmaktadır. Ancak hangi mirasçıya bu malların intikal edeceği konusunda bazı özel durumlarda kafa karışıklığı yaşanabilmektedir. Özellikle çocuktan anne ve babaya mira skalması sıklıkla karşılaşılan bir durum değildir. Kanuna göre bu şekilde mal devri mümkündür ama bunun için bazı şartların oluşması gerekmektedir.
Bir kişi vefat ettiğinde onun ilk mirasçısı çocuklarıdır. Ancak çocuğu yoksa veya çocuğu hayatta değilse ve alt soyu devam etmiyorsa o zaman anne ve babası mirasçı olurlar. Bu durumda kişinin menkul ve gayrimenkul tüm mirası anne ve babasına kalmaktadır. Lakin bu sırada devreye eş girmektedir. Vefat eden kişinin eşi miras paylaşımında tüm mirasçılara ortaktır ve miras paylaşımında esas kabul edilen zümrelerde yer almamaktadır. Çünkü her şartta doğal mirasçıdır. Vefat eden kişinin eşi hayattaysa ve çocuğu ile torunu yoksa bu durumda miras eş ve vefat eden kişinin annesi ile babası arasında paylaştırılmaktadır. Anne ve baba mirasta eşit hakka sahiptirler.
Anne ve baba hayatta değilse mirasın kime kalacağı da merak edilmektedir. Bu konuda yasalar gayet açıktır. Eğer çocuk yoksa ve anne ile baba da hayatta değilse o zaman kardeşler mirasçı olurlar. Kardeşlerin üzerinden de yeğenler mirasçı olabilirler.