Yabancı Kiracı Sorunları Ev Sahiplerinin Başına Bela Oldu!

Türkiye'ye yaşanan yoğun mülteci göçü sonrasında çoğu ev sahibinin yabancı kiracısı olmuştu. Ancak yabancı kiracılar ev sahiplerinin başını derde soktu.
Yabancı Kiracı Sorunları Ev Sahiplerinin Başına Bela Oldu!

Türkiye'de ikamet eden yabancı sayısı her geçen gün artarken yaşanan bu artış ev sahiplerini de zora soktu. Başlarda daha yüksek kira verdikleri için tercih edilen yabancılar zamanla ev sahiplerinin başına dert olmaya başladı.

Çoğu zaman kirasını ödemeden yurt dışına geri dönen, haber vermeden ve kira borcunu kapatmadan taşınan, komşusu ile anlaşmazlık yaşayan ve oturduğu evi kötü kullanan yabancı kiracılar nedeni ile mağdur olan ev sahipleri ise yasal haklarını araştırmaya başladı. Peki, yabancı kiracılara karşı ev sahiplerinin hakları neler?

YABANCIYA KİRALIK EV VERENİN KİRA SÖZLEŞMESİ NOTER HUZURUNDA YAPILMALI!

Konu hakkında merak edilen soruları yanıtlayan Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan yabancı uyruklu bir kişiye verilen taşınmaz için kira sözleşmesinin noterde düzenlenmesi zorunluluğu bulunduğunu aktardı. Çünkü ilk kez Türkiye'den ilk kez ikamet izni alacak olan yabancıların noter onaylı kira sözleşmesi sunması gerekiyor.

Yabancı Kiracı Sorunları Ev Sahiplerinin Başına Bela Oldu!

MUTLAKA VİZE SÜRESİNİ KONTROL EDİN!

Akdoğan ev sahiplerinin mutlaka kira sözleşmesi imzalamadan önce bazı kontroller yapması gerektiğini belirten Akdoğan "Kiracıya da tapu örneği ve belediyeden alınan numaratajın verilmesi gerekiyor. Ayrıca kiracının pasaportundan ülkemize yasal yolla girip girmediği ve vize süresi de incelenmelidir “ diyerek vize süresinin önemli olduğunu söyledi.

KİRA DEPOZİTOSU KİRACI EVE ZARAR VERİRSE KULLANILABİLİR Mİ?

Kirasını ödemeden yurt dışına kaçan kiracılar için mütekabiliyet çerçevesinde ev sahibinin dava açma hakkı bulunurken ikili anlaşmalar çerçevesinde kirasını ödemeden ülkesine kaçan bir kiracı içinde dava açılarak kiranın tahsilatı yapılabiliyor. Bu gibi davaların uzun sürebileceği belirtilirken Suriye gibi ülkesinde iç savaşın devam ettiği mültecilerin geri dönüşünde kiralar ne yazık ki tahsil edilemiyor.

Yabancı kiracılardan en çok şikayet yaşanmasına neden olan evin kötü kullanması ve maddi zarar vermesi durumlarında ise alınan kira depozitosu devreye giriyor. Ev sahibi depozitoyu kullanarak hasarı tamir ettirme hakkına sahip bulunuyor. Depozitonun eve verilen zararın tamirat giderlerini karşılamaması durumunda ise zarar tespiti yaptırılarak kiracıya karşı dava açılma hakkı bulunuyor. Yine ev sahibinin bu süreçte yaptırdığı tamirat giderlerini makbuz, fiş ve fatura gibi evraklarla kanıtlaması gerekiyor.

Emlak365.com