Yabancılar da yükselen konut fiyatlarından şikayetçi talep azaldı!

Konut fiyatlarında yaşanan yükseliş hız kesmesine rağmen yukarı yönlü çıkışını sürdürürken yabancılar da alımlarını ertelemeye başladı.
Yabancılar da yükselen konut fiyatlarından şikayetçi talep azaldı!

Pandemi döneminde tüm dünyada başlayan konut fiyatlarındaki yükseliş Türkiye'yi de etkilerken küresel piyasalarda ev fiyatlarının en çok arttığı ülke Türkiye olmuştu. Türkiye'de yaşanan yükseliş özellikle de büyük şehirlerde etkisini gösterirken ülke genelinde ortalama konut fiyatı 1 milyon TL barajını aşmıştı. 

Yabancılara konut satışı da bu dönemde yükselirken özellikle de kendi ülkesindeki savaştan kaçan Ruslar ve Ukrayna vatandaşlarının alımları Antalya başta olmak üzere yazlık bölgelerde yoğunlaşmıştı. Emlak uzmanları Rusların ve Ukraynalıların alımlarının düşülmesi durumunda yabancıya konut satışında yüzde 40 düşüş olduğunu açıkladılar. 

YABANCIYA KONUT SATIŞINDA SON DURUM NE?

Hatırlanacağı üzere emlak piyasasında gelen yoğun talep üzerine 1 milyon dolar olarak uygulanan yabancıya konut satışında vatandaşlık sınırı 250 bin dolara çekilmişti. Söz konusu düzenleme sonrasında yabancıların konut alımları rekor seviye ulaşmıştı. Ancak konut fiyatlarında yaşanan artış ile yabancıların alımları tepki çekmeye başlarken bir kere daha düzenleme yapılmış ve ev alan yabancıya vatandaşlık konusunda limit yeniden yükseltilerek 400 bin dolara çıkartılmıştı. 

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “Konut fiyatları çok arttı, 1 yıllık zaman zarfında 3 kat artış yaşandı. Bu ister istemez yabancılar için de bir artış. Konut fiyatlarındaki artış yabancılar için de bir motivasyon kaybına yol açıyor olabilir” diyerek ev fiyatlarında yaşanan artışın düşüşün nedenleri arasında yer aldı.