Yabancıların Türkiye'de gayrimenkul tercihi sahil şeridinden yana

Yaz mevsiminini kendisini göstermesiyle Türkiye'de yazlık konutlara olan talep de arttı. Yerli yabancı yatırımcıların yazlık konutlara olan talebinin artması nedeniyle Türkiye, hem turizm hem ticareti merkezi olma yolunda ilerliyor.
Yabancıların Türkiye'de gayrimenkul tercihi sahil şeridinden yana

Geçtiğimiz günlerde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2022 haziran ayı konut satış verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre haziran ayında Türkiye genelinde toplam 150 bin 509 konut satışı yapıldı. Açıklanan verileri değerlendiren Neva Prestij Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Öztürk, yazlık konutlara olan talebin artarak devam edeceğini, Ukrayna ve Rusya vatandaşlarının güvenilir liman olarak Türkiye'yi tercih ettiklerini, Amasra, Antalya, İzmir, Seferihisar, Alaçatı, Ayvalık, İstanbul, Ankara bölgelerinde 5 bine yakın konut üretildiğini söyledi.

YAZLIK KONUT TALEPLERİNİN DEVAM ETMESİ BEKLENİYOR

Pandeminin konutlar üzerindeki etkisinin devam ettiğine dikkat çeken Öztürk “Antalya, Bodrum, İzmir bölgelerimizde Ukrayna ve Rus vatandaşları bunun yanında Arap ülkelerinden vatandaşlar ve Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan gibi Türki coğrafyalardan talep var. Onun dışında bizim ürettiğimiz Ayvalık, Amasra ve İzmir’in bazı bölgeleri gibi yerlerde yerli yazlık arayışları devam ediyor çünkü pandeminin etkileri hala bitmiş değil. Azalarak ya da çoğalarak devam ettiği için insanlar hala büyükşehirlerden kaçmak için ufak da olsa bir evi olsun istiyor. O yüzden yazlık taleplerinin en az bir iki yıl daha devam edeceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Yabancıların Türkiye'de gayrimenkul tercihi sahil şeridinden yana

KONUT FİYATLARINDA ARTIŞIN DEVAM ETMESİ BEKLENİYOR

Öztürk, konut artış beklentisinin yanı sıra konut fiyatlarında da artışların devam etmesinin beklendiğini söyleyerek Şu an dövizin değerli olmasından dolayı yabancılar ülkemizdeki fiyatlarda başka ülkelerde yazlık alamıyor. O yüzden bütün inşaat firmaları yabancı müşterinin satışlarına daire yetiştiremiyor. Sırf yazlıklar değil normal konutlarda da böyle. Yani aşırı bir konut talebi var. Şu an yurt dışında 51 tane ayrı emlak ajansıyla çalışıyoruz. 51 ülkede Türkiye’de bizim ürettiğimiz konutlar pazarlanıyor. Bir de tabi burada tapu aldıkları zaman Türk vatandaşlığı elde ediyorlar. Bu vatandaşlığı aldığı zaman da Türk pasaportuyla Avrupa’ya, Amerika’ya gitmek kendi ülkelerine göre daha rahat olduğu için bu yüzden de talepte artış oluyor.” dedi.

TÜRKİYE'DE YABANCI YATIRIMCI SAYISI ARTTI

Türkiye'de yabancı yatırımcı sayısının son dönemlerde arttığına dikkat çeken Öztürk neredeyse bütün ülkelerin başkentlerinde ya da turizm şehirlerinde nüfusun yarısının yabancı vatandaşlardan oluştuğunu, Türkiye'nin şu anda hem turizm hem ticaret merkezi olma yolunda ilerlediğini aktardı.