Yabancıya Ev Kiralamak İçin Kira Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır?
Bir evin kiralanabilmesi için taraflar arasında kira sözleşmesi yapmak hem ev sahibini hem de kiracıyı güvence altınas almaktadır. Kira sözleşmeleri ile ileride yaşanabilecek muhtemel sorunlara karşı ev sahipleri ile kiracılar kendilerine hukuki bir dayanak elde ederler. Kira sözleşmeleri standar olmakla beraber özel maddeler de içerebilir. Peki evini Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan yabancı birisine kiraya vermek isteyenler kira sözleşmesini nasıl hazırlamalılar. Yabancılar ile yapılacak kira sözleşmesinin bir farkı var mı?
KİRA SÖZLEŞMESİNDE ZORUNLU OLARAK HANGİ BİLGİLER YER ALIR?
Yabancı uytuklu bir kişiye ev kiralamak için hazırlanan kira sözleşmesinde şu bilgiler yer almalıdır:
-Kiralananın açık adresi
-Kiralananın cinsi
-Kiraya verenin adı soyadı
-Kiraya verenin TC Kimlik numarası ve vergi numarası
-Kiraya verenin ikametgah adresi
-Kiracının adı soyadı
-Kiracının TC kimlik numarası ve vergi numarası
-Kiracının ikametgah adresi
-Kiracının iş yeri adresi
-Bir aylık kira bedeli
-Bir yıllık kira bedeli
-Kiranın nasıl ödeneceği
-Kiralama süresi
-Kiralama başlangıç tarihi
-Kiralananın durumu
-Kiralananın ne için kullanılacağı
-DASK poliçesi
YAANCI KİMLİK NUMARASI NASIL ÖĞRENİLİR?
Yabancı birisi ile kira sözleşmesi yapılırken TC kimlik numarası en çok kafa karıştıran kısım oluyor. Yabancı uyrukluların TC kimlik numaralarının olmamasından dolayı ev sahipleri kira sözleşmesinde o kısmı nasıl doldurabileceklerini bilmemekteler. O kısma yabancılara mahsus kimlik numarası girilmelidir. Yabancılara mahsus kimlik numarası ise İçişileri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Yabancı Kimlik No Sorgulama sayfasından yapılacak sorgulama ile öğrenilebilir.
Yabancılarla yapılacak kira sözleşmelerinde farklı bir başka detay bulunmamaktadır. Diğer tüm kurallar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile yapılan kira sözleşmeleri ile aynıdır.