Yabancıya konut satışı durdurulacak mı? Vatandaşlar isyan etti

Konut fiyatlarındaki artışın bir nedeni olarak görülen yabancıya konut satışları için vatandaşlar isyan etti. Peki yabancıya konut satışı yasaklanır mı?
Yabancıya konut satışı durdurulacak mı? Vatandaşlar isyan etti

Ülkemizde son zamanların en önemli gündem maddelerinden biri konut fiyatlarındaki yükseliş oldu. Salgın döneminde artmaya başlayan ve çeşitli etkenler ile zirve noktasına çıkan konut fiyatlarında en büyük etken yabancıya konut satışı olarak görülüyor.

Yabancıya konut satışı durdurulacak mı?

Mevcut düzende Türkiye'den 250 bin dolara konut alan yabancı vatandaşlar hem konut hem de vatandaşlık alma hakkına sahip oluyor. Yapılan son düzenleme ile birlikte bu limit 400 bin dolara yükseltildi ancak kararın Resmi Gazete'de yayımlanmaması nedeniyle 250 bin dolardan satışlar devam ediyor.

Son yıllarda Türkiye'ye gelen sığınmacı ve mülteciler ülkemize sığınarak buralardan konut satın alıyor ve kiralıyor. Ev sahipleri ise yabancı müşterilere daha yüksek fiyatlar ile kiralama yapabildikleri için öncelikli olarak onları tercih ediyor. Evlerini yabancıya kiraya verebilmek ya da satabilmek için mevcut kiracılarından vazgeçiyor ve tahliye etmenin yollarını arıyorlar.

Yabancıya konut satışı tüm Türkiye'de hem rahatsızlık duyulan hem de ekonomiyi diri tutuğu için destek verilen bir konu haline geldi. Konut ve kira fiyatlarının artmasının bir nedeni olarak görülen bu durum yerli vatandaşları umutsuzluğa sürükleyerek birçok bölgede kendilerine barınacak bir yer bulamamalarına yol açıyor.

Peki, yabancıya konut satışı durdurulabilir mi? Şu anki sisteme göre böyle bir düzenleme yapılması hem beklenmiyor hem de ileriki dönemler için öngörülmüyor. Çünkü yabancıya konut satışının ekonomide önemli bir payı bulunuyor. Bu sebeple yabancıya konut satışının yasaklanması mümkün olmayacak ancak belli başlı kısıtlamalar söz konusu olabilir.

Emlak365.com