Yapı denetimden geçen binalar depremde yıkılmadı!
Deprem felaketinden dolayı yapılan hasar tespit çalışmalarında 61.722 binanın acil yıkılmasına karar verildi. Felaketin boyutunun çok fazla olmasının ardından müteahhitler kadar yapı denetim sistemi de tartışılmaya başlandı. Yapı Denetim ve Deprem Mühendisler Derneği Başkanı Nazmi Şahin binaların yönetmeliğe uygun bir şekilde yapıldığını ama depremin şiddetinin öngörülenin çok üzerinde olduğunu söyledi. Ayrıca Nazmi Şahin, yapı denetiminden geçmeyen binalara imar barışı ile iskan verildiğini belirtti.
DENETİMDEN GEÇEN BİNALAR YIKILMADI!
Yapı denetimi ile alakalı olarak bilgi veren Yapı Denetim ve Deprem Mühendisler Derneği Başkanı Nazmi Şahin, “yapı denetimi ilk uygulanmaya başlandığında 3’ü son depremin olduğu iller arasında yer almakla beraber 19 ilde pilot uygulama yapıldı. Gaziantep, Hatay ve Adana dışındaki illerde yapı denetimi 2010 yılında uygulanmaya başladı. Henüz ilçelerden sonuçlar gelmedi ama Malatya ve Gaziantep’te şehir merkezlerinde denetimli binalar yıkılmadı. Malatya’da yıkılan 1300 binanın sadece ikisi denetimli. Diğer illerde de denetimden geçen az sayıda bina yıkıldı. Bu depreme kadar denetimden geçen binalar hiç yıkılmamıştı. Yıkılanlar da ilk depremde değil ikinci depremde yıkıldı.” dedi.
İMAR BARIŞI İLE RUHSAT VERİLDİ
İmar barışına karşı olduklarını söyleyen Yapı Denetim ve Deprem Mühendisler Derneği Başkanı Nazmi Şahin, “Yapı denetimden geçmeyen binalara imar barışı ile ruhsat verildi. İmar barışında sıkıntı var. Burada vatandaşın beyanı iskan için yeterli oluyor. Böylesine hayati bir teknik konuda araştırma yapılmadan iskan verilmesini anlayamıyoruz. Bir doktor röntgen çekmeden, tahlil yapmadan hastaya teşhis koyup iyisin diyebilir mi?” ifadelerini kullandı.
BİNA İNŞASINI KÖPÜKLE YAPAMAZSINIZ
Binalarda köpük kullanıldı iddialarının doğru olmadığını söyleyen Yapı Denetim ve Deprem Mühendisler Derneği Başkanı Nazmi Şahin,” Bina inşasında köpük kullanılmaz. Enkazlarda görülen köpükler yalıtım için kullanılmaktadır. Teknik zorunluluktan dolayı asmolen döşemelerde köpük kullanılıyor. Burada da köpük yerine beton kullanamazsınız. Bu şekilde betonun kütle ağırlığına bina dayanamaz.” şeklinde konuştu.