Yapılacak deprem konutları fiyatları tetikledi! İnşaat yapı malzemeleri zamlanmaya başladı!

Deprem bölgesinde yapılacak olan yeni konutların inşaatları başlamadan inşaat yapı malzemelerine zamlar gelmeye başladı. Başta inşaat demiri olmak üzere çimento ve beton gibi yapı malzemelerine yeni zamlar geldiği bildirildi.
Yapılacak deprem konutları fiyatları tetikledi! İnşaat yapı malzemeleri zamlanmaya başladı!

Türkiye’de deprem felaketinin ardından yaşanan büyük yıkımın yara izlerinin kapatılması için çalışmalar sürdürülüyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı depremden etkilenen bölgelerde Mart ayı içerisinde 200 bin konutun yapımına başlayacak. Hatta bazı konutlar için temeller çok daha erken atılabilecek. Bölgede inşaat sektörüne büyük bir hareketlilik getirecek olan bu gelişme inşaat yapı malzemelerinin fiyatlarına daha şimdiden zam olarak yansımaya başladı.

İNŞAAT DEMİRİ TEK GÜNDE FİYATLARI ARTTI!

İnşaat demiri fiyatlarını çok yakından takip edenler son 24 saatte önemli fiyat yükselişlerinin olduğunu gördüler. İnce inşaat demirinin ton fiyatı İstanbul’da bir gün önce 16.850 TL’ye satılıyor. Bir gün sonra ise bu fiyat 17.050 TL’ye yükseldi. İnşaat demirinin tonunda tüm illerde ton başına 200 TL’lik zam uygulandı. Bir inşaatın toplam maliyetinde belirleyici kalemlerden olan inşaat demirinde gerçekleşen fiyat artışlarının araştırılması talep edilmeye başlandı.

ÇİMENTO VE BETON FİYATLARI DA YÜKSELDİ!

İnşaat sektöründe fiyatları çok yakından takip edenler çimento ve beton fiyatlarında da yükseliş olduğunu gözlemlediler. 50 kg’lık bir torba çimentonun fiyatının 110 TL olduğu bildirilirken bu fiyatların da incelenmesi talep edildi. İnşaat sektörü ile çimento sektörü arasında uzun bir süredir maliyet anlaşmazlığı yaşandığı biliniyor. Çimentoya deprem konutlarının inşası sürecinde yoğun talep olacağını belirten inşaat sektörü temsilcileri bu süreçte çimento için ihracatta kısıtlama getirilmesini talep ettiler.

İnşaat maliyetlerindeki artışlar ile alakalı olarak bir değerlendirme yapan Kamu Müteahhitleri Ve İş İnsanları Derneği Kurucu Genel Başkanı Ali Adıgüzel, “Deprem bölgelerinde konutların yapımı başlamadan inşaat demiri ve beton başta olmak üzere yapı malzemelerine yeni zamlar gelmeye başladı. Bu konuda devletimiz fırsatçılara prim vermemeli ve işin henüz başında tedbirler alınmalı ve gereken denetimler yapılmalıdır.” dedi.