Yeni Dönemde Kiracıların Ve Ev Sahiplerinin Hakları Nelerdir? Kira Ödeyemeyen Kiracılar Evden Çıkartılacaklar Mı?

Koronavirüs süreci ve normalleşme döneminde kiracılar ile mülk sahipleri arasında yaşanan anlaşmazlıklar son dönemlerin en büyük sorunları arasında yer almaya devam ediyor.
Yeni Dönemde Kiracıların Ve Ev Sahiplerinin Hakları Nelerdir? Kira Ödeyemeyen Kiracılar Evden Çıkartılacaklar Mı?

Koronavirüs süreci ve normalleşme döneminde kiracılar ile mülk sahipleri arasında yaşanan anlaşmazlıklar son dönemlerin en büyük sorunları arasında yer almaya devam ediyor. Salgın sürecinde mülk sahipleri ve kiracılar nasıl hareket etmeli? Kiracıların ve ev sahiplerinin hakları nelerdir?

Koronavirüs sürecinde Türkiye'de vatandaşların gelir kaynakları daralınca özellikle kira sorunu yaşanmaya başlandı. Kiracılar mülk sahiplerine kiralarını ödeme konusunda sıkıntı yaşarken kiralarla geçinmek zorunda olsan mülk sahipleri de bu durumdan olumsuz şekilde etkilendiler. Bu durum da çok sayıda anlaşmazlığa yok açarak neredeyse toplumsal bir sorun haline dönüştü.



KİRACILARIN VE EV SAHİPLERİNİN HAKLARI NELERDİR?



Zor durumda kalan kiracılar kiralarını ödeme konusunda anlayış beklerken o kiralarla geçinmek zorunda olan mülk sahipleri de yaşadıkları maddi problemi asıl aşacaklarını kara kara düşünüyorlar. Peki kiracılar ile mülk sahipleri arasında yaşanan bu anlaşmazlık için hukuk ne diyor? Kiracıların ve mülk sahiplerinin hakları nelerdir?



KİRA ZAMMI NASIL YAPILIR



Mülk sahiplerinin salgın döneminde başvurdukları en temel yol kiralara zam yapmak oluyor. Yasaya göre yazılı veya sözlü olan kira sözleşmeleri değiştirilebilir. Mülk sahibi kira artışı yapma hususunda ısrarcı olursa eğer sözleşmede zamanı gelmişse bunu yapabilir. Bu da yasal olarak yıllık EFE-TÜFE oranında olabilir. Daha fazla bir kira zammı talep eden mülk sahibi yasal bir talepte bulunmamış sayılır. Kiracı bu yasal zammı kabul etmeyerek kira tespit davası açma hakkına sahiptir. Mahkeme davaya konu olan kirlaık mülk için bir tespit çalışması yapar ve hakkaniyetli bir rakamı taraflara bildirir.



KİRA ÖDEYEMEYEN KİRACILAR TAHLİYE EDİLEBİLİNİR Mİ?



Koronavirüs sürecinde kiralarını ödeyemeyen kiracılar için mülkten çıkartılmaları gerçekleştirilemeyecek. Ancak Temmuz ayı ile birlikte koronavirüs döneminde ödenmemiş kiralar için mülk sahipleri takip başlatabilecekler. İcra yoluyla kiralar tahsil edilebilecek. Ancak kiracı icraya konu olan kira borcunu ödeyemezse mülkten zorla çıkarılamayacak. Mülk sahibi icra yoluyla kiracısını tahliye edemeyecek.



Emlak365.com