Yeni Ev Sahibi Kiracıdan Ek Zam İsteyebilir Mi? Yüzde 25 Kira Zammı Sınırlaması Yeni Ev Sahibi İçin Geçerli Mi?

Yeni ev sahibinin kiraya ek zam talebinde bulunup bulunamayacağı ve eğer ek zam yapılmak istenirse yüzde 25 kira zammı sınırlaması içerisinde değerlendirilip değerlendirilmeyeceği merak ediliyor.
Yeni Ev Sahibi Kiracıdan Ek Zam İsteyebilir Mi? Yüzde 25 Kira Zammı Sınırlaması Yeni Ev Sahibi İçin Geçerli Mi?

Yeni bir ev satın alındığında yeni ev sahiplerinin eğer eve kendi ihtiyaçları yoksa yaptıkları ilk şey kiracının kirasına ek zam yapmak istemesi oluyor. Bu konuda kiracıya talepte bulunan yeni ev sahibi en başta kiracı ile karşı karşıya geliyor. Peki kiracı yeni ev sahibinin ek zam talebine olumlu yanıt vermek zorunda mı? Yeni ev sahibinin ek zam talebinin yasal dayanağı var mı? Yeni ev sahibinin yapmak istediği kira zammı yüzde 25 kira zammı sınırlaması içerisinde mi değerlendirilir?

YENİ EV SAHİBİNİN EK ZAM İSTEMESİ YASAL MI?

İçerisinde kiracı olan bir evin satılması durumunda kiracılar açısından pek bir değişiklik olmamaktadır. Mevcut bir kira öszleşmesi varsa evin satılması ile bu kira sözleşmesi hükümsüz olmayacaktır. Sadece kira sözleşmesinden ev sahibi değişmiş sayılacaktır. Kira sözleşmesinde belirlenen tüm kurallar aynı şekilde devam eder. Dolayısıyla yeni bir ev satın alan yeni ev sahibi kiracısına ek zam talebind ebulunamaz. Eğer kiracı kira zammı yapılması gereken dönemde yasal sınırlarda zammı yapmışsa yeni ev sahibi zam için kira sözleşmesinin senelik süresinin dolmasını beklemek zorundadır.

Yeni ev sahibinin ek zam talebinde bulunması ayrıca 1 Temmuz 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arası için konulan yüzde 25 kira zammı kuralına da aykırıdır. Ev sahipleri kiracının kirasına en fazla yıllık yüzde 25 zam yapabilirler. Bundan dolayı yeni ev sahibinin ek zam talebi hukuka da aykırıdır. Bundan dolayı yapılan bu zam taleplerinin kiracılar tarafından olumlu yanıtlanması gerekmemektedir.

Yeni ev sahibi kiracıyı sadece evde kendisinin veya bakmakla yükümlü olduğu kişilerden birisinin oturacak olması şartıyla evden çıkarabilirler. Başka bir gerekçe ile kiracı evden çıkarılamamaktadır.

Emlak365.com