Yeni Evim konut kampanyası açıklandı! 15 yıl vadeli ve aylık 0,69 faizli konut kredisi verilecek!

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ortak bir toplantı düzenleyerek Yeni Evim kampanyasını açıkladılar. 15 yıl vadeli ve 0,69’dan başlayan faizlerle konut kredisi verileceği açıklandı.
Yeni Evim konut kampanyası açıklandı! 15 yıl vadeli ve aylık 0,69 faizli konut kredisi verilecek!

Türkiye’nin merakla beklediği orta gelir grubu için konut kampanyasının detayları açıklandı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ortan bir basın toplantısı yaparak yeni konut kampanyasının ayrıntılarını açıkladılar.

Yeni kampanya hakkında konuşan Bakan Nureddin Nebati, “Bakan Yeni Evim programını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile hazırladık. Vatandaşlarımızın konut piyasasındaki dalgalanmalardan olumsuz etkilenmelerinin önlenmesi için çalışmalar yapıyoruz. Uygun koşullarda ve uygun maliyetlerle ev sahibi olunmasını önemsiyoruz. Bugün orta gelirli vatandaşlarımıza yönelik uzun süre devam edecek yeni bir projeyi hayata geçiriyoruz. Bu proje piyasa koşullarına göre çok daha avantajlı. İlk 3 yıl ödeme kolaylığı ve kredi vadesi boyunca hane halkı ödeme imkanı ile uyumlu olacak.

0,69 FAİZLİ VE 15 YIL VADELİ KONUT KREDİSİ

Ülkemizi üç bölgeye ayırdık. İstanbul 1. bölge, Ankara, İzmir, Antalya ve Muğla 2. bölge ve diğer iller 3. bölge olacak. 1. bölgede en çok 5 milyon TL, 2. bölge için en çok 3 milyon TL ve 3. bölge için de en çok 2 Milyon TL destek sağlanacak. Konut almak isteyen vatandaşların ilk 2 bölgede 1 yıl ikamet şartı olacak. Bu konutlar 5 yıl boyunca satılamayacak ve asgari yüzde 10 peşin ödeme yapılacak. 15 yıl vadeli olacak bu kredilerin faizleri 0,69’dan başlayan faizle verilecek. İlk 3 yıl için taksitlere destek sağlayacağız ve bu destek, kredi vadesi tamamlanana kadar geri ödenme koşuluyla verilecek.

Yeni başlayacak projelerde bankalar için krediye uygun olunduğuna dair değerlendirme yapılması gerekecektir. Bankalar ile firmalar arasında garantörlük anlaşması yapılacak ve temel atılmadan konut kredisi kullanılabilecek. Bu müteahhitlere 25 Milyar TL’lik destek kredisi imkanı da sağlanacak. Konut arzındaki sorunları da bu şekilde çözeceğiz.

Konut fiyatlarını bakanlık olarak uzun zamandan beri yakından takip ediyoruz ve değerlendiriyoruz. Enflasyonla mücadele kapsamında haksız fiyat artışı yapanların tespiti de yapılmaktadır. Haksız fiyat artışı yapanlar hakkında gereği yapılmaktadır ve yapılacaktır. Piyasa gerçekleri dışındaki fiyatlamalara izin vermeyeceğiz.” dedi.

TAKSİTLER HANE GELİRİNİN YÜZDE 40'INI GEÇMEYECEK

Yeni konut kampanyası hakkında bilgi veren Çevre Bakanı Murat Kurum, "İlk etapta 100 bin ailemizi  çok kısa bir zaman içerisinde ev sahibi yapmayı amaçlıyoruz. Taksitler hane gelirinin yüzde 40'ını geçmeyecek. Bitmiş ve bitmeye yakın konutlara başvurulacak. Projenin şeffaf ve denetlenebilir işlemesi için komisyon kuracağız. Kampanyanın detayları 16 Ocak'ta internet sitesi üzerinden paylaşılacak. Tüm evlerimiz birinci el konutlar olacak ve ikinci el konutlar kampanya kapsamında olmayacaklar." ifadelerini kullandı.

HANGİ PROJELER KAMPANYAYA DAHİL OLACAK?

Hangi projelerin kampanyaya dahil olacağını açıklayan Bakan Murat Kurum, "Banka ve müteahhit anlaşması sonucu proje imzalanacak. Sözleşme sonrasında müteahhidin ilerlemesine göre satış yapılan konuttan hak ediş ödemesi yapılacak. Bu sayede vatandaşın projesinin kontrolü sağlanmış olacak. Kampanyaya Emlak Konut genel müdürlüğümüzün ürettiği projeler, GYODER, İNDER, Konutder, İmkon ile Türkiye Müteahhitleri Birliği’ne bağlı olan şirketlerimizin projeleri ve yine 81 ilimizin tamamındaki firmaların ürettiği büyük ve küçük ölçekli tüm konut projeleri teknik ve mali kriterleri karşıladıkları taktirde bu sürece dâhil olacaklar." dedi.