Üretimi Artırmak İçin Boş Tarlalar Kiraya Verilecek, Arsa Sahiplerine Kira Ödenecek
Türkiye'de ortalama 3,5 milyon hektar ekilmemiş arazi bulunuyor. Ülkenin tarıma elverişli toprak büyüklüğü ise 38 milyon hektar seviyelerinde bulunuyor. Bu durumda ortalama 'luk ekilebilir alan boş duruyor. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirisci, boş arazilerin kullanımına ilişkin önemli kararlar açıkladı.
ARAZİ SAHİPLERİNE KİRA ÖDEMESİ YAPILACAK
Bakan Kirişci'nin açıklamalarına göre, 1 yıl boyunca ekilmeyerek boş kaldığı tespit edilen araziler takip edilecek. Bu arazilerin ekilmesi sağlanacak ve devlet arazi sahibine kira ödemesi yapacak. Miras yoluyla arazi kendisine geçenler, toprakla ilişkisi olmayan kişiler, tarlayı işleyenler ek gelir elde etmiş olacak Düzenleme sayesinde planlı tarıma geçilmesi için de adım atılmış olacak. Üreticiler, tarlasına ne ektiğini devlete bildirmek durumunda kalacak. Bitkisel üretimlerde uygulanan sözleşmeli tarım modeli, hayvancılıkta da uygulanmaya başlayacak.
EKİM ALANLARININ BOŞ KALMASINA İZİN VERİLMEYECEK
Bakan Kirişci çalışmalarda sona gelindiğini duyurduğu açıklamasında "Mirasçılar arasındaki uyuşmazlık ya da kırsaldan kente göç nedeniyle ekim alanlarının boş kalmasına izin vermeyeceğiz. Kullanım hakkıyla mülkiyet hakkını birbirinden ayıracağız. Ola ki belki bir mazereti sebebiyle bir yıl o tarla, o bağ, bahçe boş kalmış olabilir ama bunun ikinci, üçüncü yıldan itibaren boş kalmasına izin vermeyeceğiz. Bir rayiç kira bedeli üzerinden o vatandaşlarımızı da mağdur etmeden, onun yanı başında üretim faaliyetinde bulunan vatandaşımıza 'burayı ekip biçin' diyeceğiz. Böylelikle atıl olan alanlarımızın üretime kazandırılmasını sağlamış olacağız. " ifadelerini kullandı.
GENÇLERE VE KADINLARA DESTEK
Kırsala dönüşün önemine dikkat çeken Bakan Kirişci, kadınların kırsalda tutulamadığı zaman ailenin de durmadığını, aile durmayınca da üretim hedefinin gerçekleşmediğini söyleyerek Bakanlık olarak kadınlara ve gençlere desteklerinin devam edeceğini söyledi.