Yeni vergi sisteminde kritik karar! Artık ev sahipleri de kira öder gibi ödeyecek

Ülkemizde vergi sistemine ilişkin yapılan düzenlemeler yakından takip edilirken vergilendirmede yeni döneme dair bilgiler gelmeye devam ediyor. Artık ev sahiplerinin de kira öder gibi ödeme yapmaları gerektiği ifade edilirken detayları belli oldu.
Yeni vergi sisteminde kritik karar! Artık ev sahipleri de kira öder gibi ödeyecek

Türkiye'de yaşanan ekonomik darboğaz vatandaşların bütçe dengelerini etkilemeye devam ediyor. Bütçe dengesi sarsılan vatandaşlar da tasarruf yollarını ararken son dönemde hükümetin de vergi sistemi üzerinde yeni çalışmaları bulunuyor.

Vergi sisteminde düzenlemeye gidilmesi gerektiği ifade edilirken bu durum da vatandaşın cebinden daha fazla para çıkmasına neden oluyor. Kiracılar, yüzde 25 zam sınırının kaldırılacağının açıklanması sonrası kara kara düşünmeye başlarken bu kez ev sahipleri için kritik karar açıklandı. Ev sahiplerinin de kiracılar gibi para ödeyeceği ifade edilirken milyonlarca mülk sahibi de detayları merak etti.

EV SAHİPLERİNİN ELDE ETTİĞİ KİRANIN YÜZDE 20'Sİ HER AY VERGİ OLARAK ALINACAK

Yeni vergi düzenlemesi ev sahipleri tarafından yakından takip ediliyor. Yeni vergi düzenlemesine göre evini kiraya verenlerin yılda bir defa beyanname vererek ödedikleri kira vergisi otomatik olarak vergiye dönüşebilecek.

ekran-goruntusu-2024-06-23-094220.png

Kiracılar kira bedelini her ay bankaya yatıracak ve banka, hesaba gelen kira parasının yüzde 20’sini vergi olarak keserek Maliye’ye gönderecek. Maliye'de kira bedeli üzerinden yüzde 20 vergi alındıktan sonra geriye kalan tutarın ise ev sahibinin hesabında kalacağı ifade edildi.

ekran-goruntusu-2024-06-23-094236.png

Örnek bir hesaplama ile 15 bin TL aylık kira geliri olan ev sahibi yüzde 20 üzerinden 3 bin lira vergi ödemiş olacak ve kira bedeli hesabına 12 bin TL olarak gelecek. Kirada stopaj uygulamasına geçilmesi ile devletin ev sahiplerinden 40 milyar liralık kira vergisi tahsil etmesi beklenirken uygulamanın hayata geçeceği tarih de henüz bilinmiyor.