Yeni Yasa Yürürlüğe Girdi! Kapıcısı Olan Apartmanlarda İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi Zorunluluğu Getirildi, Cezası En Az 47 Bin Lira
1 Temmuz 2020 tarihi itibari ile yeni yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu büyük tartışmaları da beraberinde getirdi. Söz konusu kanun ile beraber tek bir kapıcısı olsa dahi apartmanlar da yasa kapsamına dahil edildi. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 2020 ile beraber apartman yönetimleri için de iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi görevlendirmekle yükümlü tutuldu. Peki, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu idari para cezaları 2020 kaç lira, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kimlere uygulanmaz, kimlere uygulanır, apartmanlarda işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma yükümlülüğü var mı? Soruların yanıtları haberimizde...
Apartmanlarda işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma yükümlülüğü getiren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 1 Temmuz 2020 günü itibari lie resmen yürürlüğe girdi.
APARTMANLARDA İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI ÇALIŞTIRMA ZORUNLULUĞU VE İŞYERİ HEKİMİ ÇALIŞTIRMA MECBURİYETİ VAR MI?
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hakkında değerlendirmede bulunan İstanbul Kültür Üniversitesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalından Dr. Öğr. Üyesi Ender Demir ilk olarak 2012 yılında çıkartılan ancak çalışan sayısı 50'den az olan küçük esnafın mağduriyeti nedeni ile daha önce 3 kez ertelenen kanunun 1 Temmuz 2020 tarihi itibari ile yürürlüğe girdiğini söylde.i
Demir, lokantalar, terziler, berberler, eczaneler, manavlar ve apartmanlarda artık iş güvenliği uzmanı ile işyeri hekimi bulundurulmasının ya da bu hizmetlerin alınmasının mecburi olduğunu belirterek "Diğer bir ifadeyle tek bir kapıcının bulunduğu apartmanda veya bir çırağın bulunduğu berber dükkanında ya da bir stajyerin bulunduğu hukuk bürosunda işverenler, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmek veya iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini sağlamakla yükümlüler.
Aksi halde idari para cezaları ile karşı karşıya kalmaları kaçınılmaz bir son olacaktır. Söz konusu yükümlülüğü yerine getirmeyen işyerlerinde, görevlendirilmeyen her iş sağlığı ve güvenliği profesyoneli için 11 bin 735 TL idari para cezası söz konusu olacak. Üstelik aykırılığın devam ettiği her ay için bu idari para cezası uygulanmaya devam edecek.
Örneğin, temmuz ve ağustos aylarında anılan hizmetleri sağlamayan işverenler bu iki ay için toplamda 46 bin 940 TL idari para cezası ödemekle yükümlü olacak. Yani iş güvenliği uzmanı + işyeri hekimi için 2 kişi x 11 bin 735 TL x 2 ay şeklinde hesaplanacak" diyerek para cezası uygulanacağını dile getirdi.
İSTEYEN APARTMAN YÖNETİCİLERİ İŞSAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UZMANI SERTİFİKASI ALABİLECEK!
Apartman yöneticileri talep etmeleri halinde sertifika alabilecek. Konu hakkında bilgi veren Demir "Gerekli belgeye sahip olmayan işverenler veya işveren vekilleri, açık öğretim fakülteleri eliyle yürütülen uzaktan 16 saatlik bir teorik eğitimin ardından bulunduğu ilde yazılı sınava alınacak. Yazılı sınavdan 50 ve üstü puan alan işveren veya işveren vekilleri iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilir" diyerek bu kişilerin belge alabileceğini söyledi.
Söz konusu yasa yürürlüğe girdiği için süreçte para cezası almamak için apartman yöneticilerinin hemen işlemlere başlaması gerekiyor.