Yer gösterme davalarında kiracıların durumu nedir?
Ev sahipleri ile kiracılar son dönemlerde sıklıkla karşı karşıya gelmeye başladılar. Bir süre yüksek kira zamları ile yaşanan anlaşmazlıklar yüzde 25 kira zammı sınırı kararı ile son bulmuştu. Şimdi ise yer gösterme davalarında adeta patlama yaşanmaya başladı. Peki yer gösterme davası nedir ve ne için açılır? Yer gösterme davası nasıl sonuçlanır?
YER GÖSTERME DAVASI NEDİR?
Ev sahibinin kirada bulunan evini bir başkasına satmak veya kiralamak istemesi durumunda ev görülmek isteniyor. Evin taliplisi içerisinde kiracı bulunan evi gördükten sonra evi satın almaya karar veriyor. Böyle bir durumda da kiracının evi göstermesi gerekiyor. Ancak kiracılar bazen uygun olmadıklarından bazen de kasıtlı olarak evi göstermek istemiyorlar. Evi göremeyen yeni ev sahibi veya kiracı adayı da evi almak yönünde karar veremiyor. İşte bu durumun engellenmesi için ev sahipleri evi göstermeyen kiracılara karşı yer gösterme davası açıyorlar. Mahkeme evi göstermeyen kiracının durumunu değerlendirerek bir karara varıyor.
DAVA NE KADAR SÜRER?
Yer gösterme davasının ne kadar sürebileceği de merak edilen konular içerisinde yer alıyor. Esasında mahkemeler bu konuda önden bir tedbir kararı alabiliyorlar. Bu tedbir kararı bir anlamda ev sahibi ile kiracının uzlaşması anlamına geliyor. Mahkeme kiracıya tebligat göndererek ne zaman evi göstermek için uygun olduğunu soruyor. Bu şekilde haftada belirli bir gün belirleniyor. O gün de belirli saatler arasında ev sahibi evi bir başkasına gösterebiliyor. Ancak çekişme durumunda bu mahkemeler 1,5 yılda sonuçlanıyor.
MAHKEME MASRAFLARI KİRACIDAN ALINIR!
Yer gösterme davasında kiracıların bu davayı kaybetmeleri anormal şartlar yoksa pek mümkün değil. Bundan dolayı da mahkeme masrafları ile vekalet ücretleri kiracıdan tahsil edilmesi yönünde karar alınmaktadır. Bu masraflarla karşılaşmak istemeyen kiracılar yer gösterme meselesinde ev sahipleri ile uzlaşmalıdırlar.