Yıkım kararı verilen binalardan 10 ton demir çıktı

Ülkemizde depreme dirençli yapıların yapılması için kentsel dönüşüm projelerine devam ediliyor. Kentsel dönüşüm için yapılan çalışmalar devam ederken yapılan bir yeni açıklama daha yapı stokunun zayıflığını gözler önüne serdi.
Yıkım kararı verilen binalardan 10 ton demir çıktı

Deprem bölgesinde yer alan Türkiye'de yapı stokunun zayıf olduğu yerlerde depremlerde yıkım riski bulunuyor. Depremlerde yıkım riski devam ederken kentsel dönüşüm atağına imza atıldı.

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde binlerce yapının yıkılmasıyla kentsel dönüşüme hız verilirken Diyarbakır ve İstanbul’da yıkımı gerçekleştirilen bina, okul ve hastane gibi yapılarda yapı stokunun zayıflığı gün yüzüne çıktı.

YIKIM KARARI VERİLEN BİNALARDAKİ GERÇEK

50 binden fazla vatandaşın hayatını kaybettiği depremler sonrası 3 binden fazla yapı yıkıldı. Diyarbakır ve İstanbul başta olmak üzere depremde yıkılma riski taşıyan yapıların yıkımını gerçekleştirilirken Türkiye’deki çürük yapıların gerçekliğini de ortaya çıkardı. İstanbul Bayrampaşa’da binaların çok çürük olduğunu ifade eden uzmanlar. “8 dairelik bir binada normalde 60-65 ton demir kullanılması gereken yerlerde 6-7 ton. Bu da onda biri bile değildir” dedi.

yikim-karari-verilen-binalardan-10-ton-demir-cikt.jpg

“Binalar çok çürüktür, kaliteli beton kullanmıyorlar. Şöyle söyleyeyim bir kolonda 30’luk, en az 20’lik demir kullanması gereken yerlerde 8’lik demir kullanıyorlar. Bu da çok vahim bir durumdur.” diyen uzmanlar, yıkım kararı verilen binalardan 60 - 100 ton yerine 4 ila 10 ton demir çıktığını ve yapı stokunun zayıflığının gözler önüne serildiğini ifade etti.