Yola Terk Nedir, Nasıl Yapılır, Gayrimenkul Sahibine Bedel Ödenir Mi?

Emlak terimlerinden birisi olan yola terk nedir? Yola terk ile vatandaşların sahibi oldukları gayrimenkullerin bir kısmı alınabilir mi? Yola terk nasıl yapılır?
Yola Terk Nedir, Nasıl Yapılır, Gayrimenkul Sahibine Bedel Ödenir Mi?

Emlak piyasasında zaman zaman yola terk terimi kullanılmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olmayanlar yola terk kavramının ne anlama geldiğini ve gayrimenkul sahiplerini nasıl etkilediklerini merak ediyorlar.

YOLA TERK NEDİR?

Yola terk kavramı bir vatandaşın üzerine kayıtlı olan bir gayrimenkulün bir kısmının kamu yararı adına kamuya terk edilmesi işlemidir. Bu işlem ile beraber park, yeşil alan, okul, ibadet yerleri, otopark ve meydan gibi alanlar oluşturulabilir.

Gayrimenkul sahiplerinin taşınmazları üzerinde yapılan yola terk işlemi imar planları çerçevesinde gerçekleştirilir. İmar planı değişiklikleri yapılarak yola terk işlemleri yapılabilir. Bu konuda işlemler belediyeler ve Tapu Sicik Müdürlükleri tarafından yapılmaktadır.

YOLA TERK EDİLEN ALAN İÇİN GAYRİMENKUL SAHİBİNE PARA VERİLİR Mİ?

İmar planları çerçevesinde yola terk uygulanan işlemlerin sonucunda gayrimenkul sahipleri bunun karşılığında herhangi bir bedel alıp almayacaklarını merak ediyorlar. Öncelikle bu işlemin nasıl yapıldığına bağlı olarak gayrimenkul sahiplerine bir bedel ödenebilir. Ancak herhangi bir bedel ödenmeden de yola terk işlemi gerçekleştirilebilir.

İmar Kanunu'nun 18. maddesinin belediyeler tarafından uygulanması durumunda gayrimenkul sahipleri herhangi bir bedel alamamaktadılrar. Ancak vatandaşların mağdur olmasına da izin verilmemektedir. Yola terk işlemi ile terkedilen alan kadar aynı emsalde bir alan o gayrimenkul sahibine belediye tarafından verilir.

Yola Terk Nedir, Nasıl Yapılır, Gayrimenkul Sahibine Bedel Ödenir Mi?

YOLA TERK İŞLEMİ İÇİN HANGİ BELGELER GEREKLİDİR?

Yola terk işleminin Tapu Sicil Müdürlükleri tarafından yapılamabilmesi ve tapuya işlenebilmesi için iki belge gereklidir. Belediye encümeninin ilgili kararı veya İl Özel İdaresi'nin olumlu kararı olmalıdır. Ayrıca bir serbest harita mühendisi tarafından hazırlanan ve Tapu Kadastro Müdürlüğü tarafından düzenlenmiş tescil bildirimi de olmalıdır. Bu belgeler olmadan yola terk işlemi yapılamamaktadır.

YOLA TERK İŞLEMİNE İTİRAZ EDİLİR Mİ?

Yola terk işlemi genellikle gayrimenkul sahipleri tarafından pek sıcak bakılmayan işlemler arasında yer almaktadır. Bu nedenle itirazlar oldukça sıklıkla yapılır. Yola terk işleminin hangi kanunun maddesine dayanılarak yapıldığına dair gayrimenkul sahiplerinin mahkeme süreci başlatmalarına imkan tanınmaktadır.

Yola terk işlemi kamu yararı gözetilmesi amacıyla uygulandığı için terk işleminin başa döndürülmesi yerine bedeli karşılığı gayrimenkul sahiplerinin mağduriyetleri giderilmektedir.