Yönetici Apartman ve Site İçin Aidata Zam Yapabilir Mi, Aidat Ne Zaman Ödenir?

Apartmanlarda corana virüsü nedeni ile artan maliyetler nedeni ile pek çok yönetici zamlı ödeme talep etmeye başladı.
Yönetici Apartman ve Site İçin Aidata Zam Yapabilir Mi, Aidat Ne Zaman Ödenir?

Apartmanlarda corana virüsü nedeni ile artan maliyetler nedeni ile pek çok yönetici zamlı ödeme talep etmeye başladı. Dezenfektan malzemelerinin temini ve daha sık temizlik yapılması gibi nedenlerle özellikle de sitelerde söz konusu taleplerin yaşandığı belirtiliyor. Peki yönetici aidata zam yapabilir mi, aidatı arttırabilir mi, aidat ne zaman ödenir? Soruların yanıtları haberimizde...

Apartmanlarda ve sitelerde yönetimlerin zam talepleri gündeme geldi.



Özellikle de büyük sitelerde dezenfektan kullanımı ve daha sık yapılan temizlik işlemleri ile artan maliyet üzerinde aidatların daha fazla toplanmaya başlandığı iddia ediliyor.



YÖNETİCİ AİDATA ZAM YAPABİLİR Mİ?



Evet, kat malikleri toplantısı ile yönetimin artan masrafları belgeleyebilmesi durumunda ve çoğunluk kararı alınması halinde aidata zam yapılması mümkündür.



Ancak yöneticinin sadece masraflar arttı beyanı ile kendi kendine daha yüksek bir apartman aidatı toplaması mümkün değildir.



Örneğin aidata konu olan taşınmazda yapılacak olan tadilatlar, çevre düzenlemeleri ve bakım giderleri için belirli süreli zam yapılması da gündeme gelir. Çatı aktarma ya da dış cephe mantolama için kat maliklerinin 1 sene boyunca daha yüksek aidat ödemesi gibi uygulamalar sıklıkla yapılmaktadır.



Burada önemli olan kat maliklerine bu tip tadilatların sorulması ve çoğunluk tarafından bu giderlere onay verilmesidir. Çoğunluğun aldığı kararlara tüm kat malikleri uymakla yükümlüdür.



Aidat Ödemesi Ne Zaman Başlar / Ödenir?



Kiracının ya da ev sahibinin taşınmaza taşındığı anda mülkiyet hakkı ve aidat yükümlülüğü başlar.



Ayın 10'u itibari ile taşınmaza taşınan kişi ayın 15'inde aidat toplanıyorsa 5 günlük parayı ödemekle yükümlüdür. Bir sonraki ay için ise tam ödeme yapar.



Yani ilk taşındığınız tarih ile aidat tarihi arasındaki farkı ödemekle yükümlü tutulursunuz.



Emlak365.com