Yüksek kira almaya çalışan ev sahiplerinin tehdidi: Zam yoksa satarım!

Kira fiyatlarının artmasıyla bazı ev sahipleri kiracılarına evi satma baskısı uygulamaya başladı. Peki, kiracı içindeyken ev satılır mı, kiracı çıkmak zorunda mı? İşte yanıtı.
Yüksek kira almaya çalışan ev sahiplerinin tehdidi: Zam yoksa satarım!

Konut ve kira fiyatlarının yükselmesiyle ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sorunlar artmaya başladı. Ev sahiplerinin ara zam teklifleri karşısında savunmasız kalan kiracılar, şimdi de evin satılması tehdidi ile karşı karşıya kaldı. Bazı ev sahipleri, kiracılarını evden çıkarabilmek için 'hülle' yöntemine başvuruyor.

Zam yoksa evi satarım tehdidi

Ev kiralarının artmasıyla mevcut kiracılarını evden çıkarmak için türlü oyunlar oynayan bazı ev sahiplerinin yeni yöntemi hülle oldu. İstanbul'da ikamet eden ve 11 ay önce evi 3 bin 250 liraya kiralayan bir vatandaş, ev sahibinin kontrat dönemi yaklaşınca kirayı 7 bin liraya çıkarmak istediğini, bu teklife karşı çıkınca evi satmakla tehdit edip mecburen çıkması gerekeceğini ifade etmiş.

Yine İstanbul'da yaşanan bir diğer olayda ise 3 yıldır 2 bin 800 liraya kirada oturan bir kişi, ev sahibinin 1000 TL ara zam talep etmesi üzerine kirayı vermezse evi satacağını söyleyerek açık açık tehdit etmiş.

Ev satılınca kiracı evden çıkmak zorunda mı?

Konu hakkında bilgiler veren İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, bu konuda yasanın çok net olduğunun altını çizerek, kiracı içindeyken mal sahibinin evi satması veya başka birine devretmesinde evin yeni sahibi ile kiracının, eski kontrata göre kira ilişkisini korumaya devam edeceğini belirtti.

Ev satıldığında, yeni ev sahibi ile yeniden bir kontrat yapılması gerekmiyor ancak yeni ev sahibinin hesap numarası ile tapunun onda olduğuna dair belgeyi ilgili yerlere bildirmesi gerekiyor. Yasada yer alan maddelere göre, evin satılması halinde kiracı otururken kontratı bitmediği sürece evi boşaltma zorunluluğu bulunmuyor.

Emlak365.com