Yüksek kira sorununa çözüm getirilemedi

Yüzde 25 zam sınırı 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren yürürlükten kaldırıldı. Ancak 2 yıldır ülkemizde uygulanan kira zam sınırı yüksek kira fiyatlarına çözüm olmazken, uygulamanın kaldırılması da çözüm getirmedi.
Yüksek kira sorununa çözüm getirilemedi

Yüksek kira sorunu sadece büyükşehrin değil, pek çok ilde yaşayan vatandaşların sorunu. Durum bu şekilde olunca vatandaşlar yüksek kira problemin nasıl çözüleceğini merak ediyor. Uzmanlar yaptığı açıklamasında yüksek kiralara ak arşı her semte özel tavan ve taban fiyatlarının bir an önce yürürlüğe girmesi gerektiğinin altını çiziyor.

KONUT SIKINTISI ARTIŞ GÖSTERİYOR

Konut sıkıntısı ülkemizin pek çok ilinde baş göstermeye devam ediyor. Özellikle başta İstanbul ve Ankara olmak üzere kira fiyatlarındaki hızlı artış, konut sıkıntısını derinleştiriyor.

Konuya ilişkin Sabah’ta yer alan haberin detaylarına göre yurt dışındaki kira düzenleme örnekleri inceleniyor. Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam, yaptığı açıklamasında şunları söylüyor:

“Örneğin Almanya'da kira endeksi modeli uygulanıyor. Bu model, ülkede kira artışlarını sınırlayan, taban ve tavan kiraları gösteren önemli bir kira düzenlemesi olarak dikkat çekiyor. Bu yönteme göre kiraların, aynı bölgedeki diğer benzer konutların kiralarını yansıtması gerekiyor. ABD'de ise kira artışları, Kira Kurulu tarafından yıllık olarak belirleniyor”

KİRA FİYATLARI SEMTLERE GÖRE BELİRLENMELİ

Uzman isim, yaptığı açıklamasında kira fiyatlarının semtlere göre taban ve tavan bir şekilde belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Yaşanabilecek anlaşmazlıkta benzer dairelerin kira fiyatları baz alınıyor. Bu şekilde kira fiyatları hızla yükseliyor. Kira fiyatlarının kontrol altına alınması için tavan taban fiyat uygulamasına geçilmesi gerektiği ifade ediliyor.

Konut kira fiyatlarının hızlı bir şekilde artış göstermesi vatandaşların bütçelerini de zorlamaya devam ediyor.