Yüksek kiralar ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirdi: O kentte şikayetler patladı!

Kira fiyatlarının artması nedeniyle ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar çoğaldı. O kentte 1 yıl içerisinde yapılan şikayet sayısına sadece 4 ayda ulaşıldı.
Yüksek kiralar ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirdi: O kentte şikayetler patladı!

Türkiye genelinde konut fiyatları artmaya devam ederken bununla birlikte kiracıların ev sahiplerinden şikayetçi olma oranları da arttı. Geçtiğimiz yıla göre 3 kattan fazla fiyat artışının yaşandığı Antalya'da, yüksek kira artışı talep eden ev sahiplerinden şikayetçi olan kiracı sayısı 4 ayda 1778'e ulaştı.

Yüksek kiralar iki tarafı karşı karşıya getirdi

Pandemi süreciyle patlak vermeye başlayan ev kiralarındaki artış, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş sonrasında hızla tırmandı. Buna bir de inşaat maliyeti ve yüksek enflasyon eklendiğinde yüksek kiraları görmek kaçınılmaz oldu. Özellikle savaş sonrası Antalya'ya akın even Rus ve Ukraynalılar, kentteki kira fiyatlarını zirveye taşıdı.

Savaştan kaçan Ukraynalıların büyük bir kısmı, kentte aylığı 15 bin ila 30 bin lira arasında değişen konutlar kiralayarak bu evlerin parasını yıllık peşin olarak ödedi. Durum böyle olduğunda emlakçılar ve ev sahipleri evlerini yabancılara kiralamak için can atar oldu.

Kiracılarını evden çıkarmak istiyorlar

Kente gelen Ukraynalılar nedeniyle kira fiyatları bir önceki yıla göre 3 kat arttı. Yüksek fiyatlar ev sahiplerini harekete geçirerek mevcut kiracılarından evi tahliye etmesini isteyenler oldu. 1778 kiracı ise Tüketiciler Birliği Antalya Başkanlığı'na şikayette bulundu.

Söz konusu şikayetlerin 1.150'si ev sahibinin kontrat süresi bitiminde kiracıdan evi boşaltmasını istemesi, 278'i kontrat bitimi sonrası kiracının evden çıkması yönünde ihtarname göndermesi, 13'ü yeni kontrat yapılmasına rağmen sözleşmeden vazgeçilmesi yönünde olduğu belirtildi. Geriye kalan 147 kiracı ise kira artışlarına yönelik harekete geçilmesi konusunda taleplerini iletti.

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, 2021 yılında 3 bin liradan kiraya verilen evlerin bu yıl 12 bin - 20 bin lira arasında olduğunu belirterek, 1 yılda yapılacak şikayet sayısına 4 ayda ulaştıklarını ve özellikle son iki ay içerisinde şikayetlerin artış gösterdiğini söyledi.

Emlak365.com