Yüksek Oranlı Kira Zammı Yapmak İsteyen Ev Sahiplerine Karşı Kiracılar Ne Yapabilir?
Ev sahipleri ile kiracılar arasında yüksek zam tartışmaları devam ediyor. Kiracılar fahiş zamlarla karşılaşırken ev sahiplerine karşı hangi yasal adımları atabileceklerini merak ediyorlar. Kira sözleşmesi ile taraflar birbirlerine karşı sorumlu olurken ev sahiplerinin yapabilecekleri zammın oranı da yasal olarak belli olabiliyor. Peki ev sahibi kiracıdan yüksek oranlı zam talep ederse kiracı ne yapabilir?
KİRA SÖZLEŞMESİ KESİNLİKLE OLMALI
Kira sözleşmeleri son dönemlerde kiracıların en büyük güvencesi oldu. Kira sözleşmesi ile kiracılığını başlatan bir kiracı yüksek zamma karşı yasalar tarafından da korunmaktadır. Böyle bir ev sahibi - kiracılık ilişkisinde ev sahiplerinin kiracının onayı olmadan kiraya yapabilecekleri zam oranı son 12 aylık TÜFE ortalamasını geçemiyor. Ancak kiracı onay verirse bu oranın üzerine çıkılabiliyor. Kiracıya bu durumda ya zammı ver ya da evden çık baskısı yapılsa da bunun herhangi bir yasal dayanağı bulunmuyor.
TAHLİYE TAAHHÜTNAMESi KİRACILARIN KABUSU OLDU
Ev sahiplerinin kiracılardan aldıkları tahliye taahhütnamesi son günlerde adeta kiracıların kabusu oldu. Eğer ev sahibinin elinde kiracıdan alınmış tahliye taahhütnamesi varsa kira sözleşmesindeki güvence ortadan kalkıyor. Bu durumda kiracılar ev sahibi tarafından evden çıkarılabilirler veya yüksek kira zammını kabul etmek zorunda kalabilirler. Bundan dolayı ev sahiplerine tahliye taahhütnamesi veren kiracıların herhangi bir yasal güvenceleri bulunmamaktadır.
EV SAHİBİ YÜKSEK ORANLI ZAM YAPMAK İSTERSE KİRACI NE YAPMALI
Ev sahibi kira sözleşmesi olan bi,r kiracıya yüksek oranlı kira zammı yapmak isteyebilir. Böyle bir durumda kiracının herhangi bir yasal işlem yapmasına gerek yoktur. Kira bedelini yasal kira zammı ile hesaplayıp günü gününe ev sahibine ödeyen kiracılara ev sahiplerinin yapabilecekleri herhangi bir işlem yoktur. Mahkeme yolu tercih edilse dahi kiracı haklı çıkacaktır.