Yükselen Konut Fiyatları Sonrası Emlakçı Komisyonu Cep Yakıyor! İndirim Gelecek Mi?

2022 emlakçı komisyonu için ödenen tutar ne yazık ki yükselen konut fiyatları nedeni ile cep yakmaya başladı. Emlakçı komisyonu yüzde kaç 2022, emlakçılar ne kadar komisyon alır?
Yükselen Konut Fiyatları Sonrası Emlakçı Komisyonu Cep Yakıyor! İndirim Gelecek Mi?

Ev satın almak isteyen kişilerin ödemiş oldukları masraflar arasında emlakçı komisyonu da yer alırken yükselen konut fiyatları nedeni ile ödenen rakam cep yakmaya başlamıştı. Türkiye genelinde ortalama konut fiyatları 1 milyon liraya kadar yükselirken bu da ödenen emlakçı komisyonu rakamının son derece yükselmesine neden olmuştu.

Ev sahibi olmak isteyen kişiler bir yandan yüksek konut fiyatları ile mücadele ederken bir de konut satın alma sürecinde eklenen tapu harcı masrafı ve emlakçı komisyonu ile zorlanıyordu. Konuyu köşesine taşıyan Sabah Gazetesi yazarı Mevlüt Tezel rakamların çok yüksek olduğunu belirterek emlakçı komisyonunun düşürülmesi gerektiğini söyledi.

EMLAKÇI KOMİSYONU 2022 İÇİN İNDİRİM OLACAK MI, KOMİSYON DÜŞÜRÜLECEK Mİ?

Sahibinden satılık ev bulmakta zorlanan ve konut almak için emlakçı ile anlaşan kişiler bunun için emlakçı komisyonu ödemekle yükümlüdür. Yükselen fiyatlar nedeni ile emlakçı komisyonu için ödenen rakamlar da artarken konuyu köşesine taşıyan Mevlüt Tezel "Örneğin 1 milyona alacağınız bir ev için, eğer mal sahibi masraflara karışmıyorsa sadece emlakçıya 40 bin lira ve ayrıca tapu masraflarını ödüyorsunuz. İnternet çağında yaşıyoruz; satın alınacak evi zaten internetten buluyoruz. Evrak işleriyle uğraşmak da eskisi gibi zor değil, çoğunu internetten hallediyorsunuz" diyerek emlakçı komisyonuna indirim yapılması gerektiğini söyledi.

EMLAKÇI KOMİSYONU YÜZDE KAÇTIR, EMLAKÇI NE KADAR KOMİSYON ALIR?

Emlakçılar için yapılan yasal düzenleme ile komisyon toplamda yüzde 4 olarak belirlenmiş, alan taraf yüzde 2 ve satıcı taraf yüzde 2 olmak üzere tahsil edilir. Ev kiralarken emlakçı komisyonu ise evi kiralayan kişiden bir aylık kira bedeli olarak tahsil edilir.