Yunan mirasçı dedemden kaldı diyerek Bodrum'un dibindeki Kara Ada'yı istiyor!

Muğla’nın Bodrum ilçesine sadece 3 mil mesafede olan Türkiye’nin hakimiyetinde bulunan Kara Ada için bir Yunanistan vatandaşı miras davası açmaya hazırlanıyor. Kara Ada’nın bir kısmının dedesine ait olduğunu öne süren Yunanistan vatandaşı elinde Osmanlı’dan kalma tapu olduğunu iddia etti.
Yunan mirasçı dedemden kaldı diyerek Bodrum'un dibindeki Kara Ada'yı istiyor!

Muğla’nın Bodrum ilçesinin üç mil uzağında bulunan Türk adası Kara Ada için bir Yunanistan vatandaşı miras iddiasında bulundu. Günü birlik tekne turları ile bir turizm merkezi olan Kara Ada bölge turizminin can damarlarından birisi olarak gösteriliyor. Yunanistan vatandaşı Kalliopu Magli Mougrou ülke basınına açıklamalar yapıp miras iddiasında bulundu.

KARA ADA DEDESNDEN MİRAS KALMIŞ!

Bodrum’a 7 mil mesafede bulunan Kos Adası’nda yaşayan Kalliopu Magli Mougrou, 1922 yılındaki mübadele döneminde dedelerinin Kara Ada’nın bir kısmını satmak zorunda kaldıklarını söyledi. 1923 yılından itibaren ise Kara Ada tamamen Türkiye’nin yönetimine geçti. 9 kilometrekarelik alanı bulunan Kara Ada’da haklarını geri alabilmek için Kalliopu Magli Mougrou’nun miras davası açmaya hazırlandığı bildirildi.

BENZER DAVALAR EMSAL OLACAK

Kalliopu Magli Mougrou’’nun miras davasındaki dayanağı ise emsal davalar oldu. Yunanistan’dan Türkiye’ye mübadele ile göç etmek zorunda kalan bazı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları orada kalan malları için dava açmışlar ve Yunanistan’dan tazminat almışlardı. Bu davaları emsal göstererek olan Kalliopu Magli Mougrou kendisine dedelerinden kalan mirası talep edecek.

ELİNDE TAPU OLDUĞUNU İDDİA EDİYOR

1912 yılında İtalya’nın kontrolüne geçen Kara Ada 1923 yılında Türkiye ile İtalya’nın anlaşması ile yeniden Türkiye’nin hakimiyetine girmişti. Kalliopu Magli Mougrou ise Kara Ada için dedesinden kalma tapu, kontrat, vasiyetname, topografik haritalar ve belgeler olduğunu iddia etti.

Yunanistan’da oldukça büyük ilgi uyandıran miras davasının ilerleyen günlerde ne şekilde gelişmelere neden olacağı şimdiden merak edilmeye başlandı. Hukukçular bu konuda tezlerini hazırlamaya başlarken öncelikle Kalliopu Magli Mougrou’nun elindeki tapunun gerçek olup olmadığının incelenmesi gerekecek.

Öte yandan Bodrum’un yakınındaki Kara Ada Ege’deki önemli turizm noktalarından birisi. Yılda yaklaşık 600 bin kişinin ziyaret ettiği Kara Ada’da Bodrum Belediyesi’ne ait tesisler bulunuyor. Dalış turizminde de bir merkez olan Kara Ada’da Kaçakçı Koyu’nda batırılan bir uçak ve askeri gemi su altı resim ve heykel sergilerine ev sahipliği yapıyor.