Yüzde 25 Kira Artış Oranı Zam Sınırı İşyeri, Dükkan, Ofis Kiralarını Kapsayacak Mı?

Kira artış oranı yasal düzenleme sonrasında yeniden belirlenmişti. En fazla kira artış oranı yüzde 25 olarak hükümet tarafından belirlenirken bu oranın nasıl uygulanacağı merak konusu olmuştu.
Yüzde 25 Kira Artış Oranı Zam Sınırı İşyeri, Dükkan, Ofis Kiralarını Kapsayacak Mı?

Milyonlarca kiracı ve ev sahibinin beklediği kira fiyatlarına düzenleme konusunda beklenen adım atıldı. AK Parti tarafından hazırlanan yeni yasal düzenleme meclis genel kurulunda kabul edildi. Düzenlemenin ardından gözler kiralara çevrilirken konu hakkında en çok merak edilenlerden biri de düzenlemenin işyerlerini de kapsayıp kapsamadığı yönündeydi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından dün yapılan açıklama ile duyurulan yeni yasal düzenleme dün meclis genel kuruluna sunulmuştu. Kabul edilen önerge kapsamında ev sahipleri kiracılarına 1 Temmuz 2023 tarihine kadar en fazla yüzde 25 oranında zam yapabilecek. Eskiden bu oran ay için TÜİK tarafından ilan edilen 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden yapılıyordu. Böylelikle kiracılar enflasyona karşı koruma altına alınmış oldu.

İŞYERİ KİRA ARTIŞ ORANI YASAL ZAM SINIRI YÜZDE KAÇ, % 25 SINIRI GEÇERLİ Mİ?

Söz konusu düzenlemenin meclise sunulması ile yeni sorularda gündeme gelmişti. Özellikle de düzenlemenin işyeri, ofis ve dükkan gibi konut dışı kullanımlar için geçerli olup olmayacağı sorusu merak konusu olmuştu. Konu hakkında yapılan ilk değerlendirmelerde söz konusu düzenlemenin sadece konut için geçerli olacağı ve işyerlerini kapsamayacağı belirtildi.

Buna göre işyeri kira artış oranı yine o ay için Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafında ilan edilen enflasyon rakamları arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden yapılmaya devam edilecek. Bu oran Haziran ayı kira artış oranı 2022 için yüzde 39 olarak ilan edilmişti. Uygulamaya devreye girdiğinde ne yazık ki işyeri kiracıları kapsam dışı kaldığı için yüksek kira artış oranı yapmak zorunda kalacaklar.

Yüzde 25 Kira Artış Oranı Zam Sınırı İşyeri, Dükkan, Ofis Kiralarını Kapsayacak Mı?

KONUTLARDA KİRA ARTIŞI DÜZENLEMESİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

AK Parti tarafından meclise sunulan Avukatlık Kanunu ile Türk Borçlar Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne geçici madde olarak eklenmesine onay verilen düzenleme ilk olarak meclisten geçirilecek. Kanun meclisten geçirilip, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanacak ve Resmi Gazete ile yayımlandığı an resmen uygulamaya geçmiş olarak kabul edilecek. Düzenlemenin meclisin yoğunluğuna bağlı olarak en geç önümüzdeki hafta sonuna kadar uygulamaya alınması bekleniyor. Böylelikle konutlarda yasal zam sınırı 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yüzde 25 olarak uygulanacak.

Haber Kaynağı: Emlak365.com