Yüzde 25 kira zam sınırı kalktı! Kiraya en fazla ne kadar zam yapılabilir?

1 Temmuz 2024 tarihinde kiracılar ve ev sahipleri arasındaki sorunun giderilmesi ve azalması amacıyla yüzde 25 zam sınırı kararı alınmıştı. 2 yıl sonra bu uygulama sona erdi. Şimdi ev sahipleri kirayı o oranına göre belirleyecek. Artık kiracılar mutsuz!
Yüzde 25 kira zam sınırı kalktı! Kiraya en fazla ne kadar zam yapılabilir?

Kira artışındaki yüzde 25 zam sınırı 2 yıl sonra 1 Temmuz 2024 tarihinde kaldırıldı. Kiracılar, ev sahiplerinin kiraya ne kadar zam yapabileceğini merak ediyor. 2 yıldır kira kontrat yenilemelerinde uygulanan yüzde 25 zam sınırında kiracıların kafası rahat ev sahipleri mutsuzdu. Artık kira zam oranı TÜFE’ye göre belirlenecek. Açıklanan TÜFE temmuz için yüzde 65,07 olarak açıklandı.

KİRACILAR ÇARESİZ KALDI

2 yıldır yüzde 25 zam oranı üzerinden ilerleyen kiracılar şimdi yüzde 65,07 oranındaki zam karşısında çaresiz kaldı. Konuya ilişkin İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün tarafından açıklama geldi.

Akgün, yaptığı açıklamasında kiracılar ve ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıklar için şunları söyledi:

“1 Temmuz'dan itibaren Türkiye genelinde bir milat başladı. Yüzde 25 kira artışı, 2 yıl devam etmişti. Ev sahipleri mutsuzdu, kiracılar mutluydu. İki yıl çabuk bitti. Kiracılar yüzde 65,07 zam oranıyla bu aydan itibaren karşı karşıya kaldı. Çaresizlik var. Artış yapmayanlar evi terk etmeye çalışıyor. Ödeyemeyecek konumda olanlar, yeni bir hayata tutunmaya çalışıyor. Kiracı-ev sahibi sorunları aldı başını gidiyor”

“YÜZDE 65,07’NİN 07’SİNİ BİLE İSTİYOR”

İzmir’deki ortalama kira fiyatları üzerinden örnek veren Akgün, ev sahiplerinin yüzde 65,07 zam oranının yüzde 07’sini bile istediğini söyleyerek, “Yeni dönemde 3 artı 1 evin kirası, ortalama 20 bin lira olması gerekirken enflasyon artışı ile rakam çok yükseliyor. 15 bin liraya oturan bir kiracının yeni kira bedeli 23-24 bin liraya kadar çıkıyor. Halbuki ev boş olsa belki 20 bin liraya kiraya verilecek. Yüzde 65,07 rutinde çok yüksek. Ama geçmişten gelen yüzde 25'lerin verdiği ağır tahribattan dolayı yüzde 65,07'lere saldıran mülk sahipleri var” ifadesini kullandı. Ev fiyatlarının hızla arttığını ancak vatandaşların kredi çekerek ev alamayacağını belirten uzman isim, önceden vatandaşların boş evlerini kiraya verebilmek için bin takla attığını şimdi pek çok ev sahibinin GBT bile istediğini söyledi.