Yüzde 25 kira zam sınırı kalktı sorunlar büyüdü

1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren yüzde 25 kira zam sınırı tüm Türkiye’de kaldırıldı. Ancak sorunları çözmesi beklenen kira zam sınırının kaldırılması yeni sorunlar ortaya çıkarmaya başladı.
Yüzde 25 kira zam sınırı kalktı sorunlar büyüdü

Karar’ın aktarmış olduğu habere göre kira krizi pek çok ilde yeniden başladı. Çünkü ev sahipleri yüzde 25 kira zam sınırının kaldırılmasının ardından mevcut kiracılarını çıkarmaya çalışıyor. Durum bu şekilde olunca kiracılar ve ev sahipleri arasındaki sorun yeniden büyümeye başladı.

Üniversitelerin açılması ve yeni eğitim öğretim döneminin başlamasına yakın kira fiyatları yine hızlı bir şekilde artış göstermeye başladı. Ancak ne yazık ki durum sadece bu açıdan sıkıntı yaratmıyor. Eski kiracılar artık ev sahipleri tarafından istenmiyor. Bu durum da yeni kriz kapıya dayandı.

“KİRA TESPİT DAVALARI ARTIYOR”

Öte yandan konuya ilişkin Gayrimenkul Hukuki Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç 5 yıl ve eski kiracılara ne kadar zam yapılırsa yapılsın, piyasanın durumu sebebi ile ucuz kaldığını belirtti. Bu sebeple adliyede kira tespit davalarının giderek arttığını söyleyen Güvenç, “Beş yıl ve eski kiracılarda ne kadar zam yapılırsa yapılsın, piyasaya göre ucuz kalıyor. Bu nedenle adliyelerde kira tespit davaları giderek artıyor” diyor.

YÜZDE 100 ZAM BİLE KURTARMIYOR

Deprem bölgesindeki kira krizinin de ciddi boyutlarda olduğunu ifade eden Kahramanmaraş Barosu avukatlarından Bahri Gödeoğlu, “Eski kiracılara 4-5 bin TL gibi düşük kiralar uygulanıyor. Ancak bu evlere artık yüzde 100 zam yapılsa bile bu rakamlar kiraları kurtarmıyor. Ev sahipleri ya kira tespit davası açarak sıfırdan bir kira tutarı belirlemek istiyor ya da kiracıyı çıkarıp yeni bir kiracı ile güncel rakamlardan kontrat yapmak istiyor” dedi.

Uzman isimlere göre kiracı ve ev sahipleri arasındaki sorunlar en az 1 yıl daha devam edecek. Enflasyonun tavan yaptığı son 2 yılda kiraların yüzde 25 ile sınırlı kalması durumunda kayıplarının çok büyük olduğu ifade ediliyor.