Yüzde 25 kira zammı sınırlamasının süresi uzatılacak mı?

Konut kiralarında uygulanan yüzde 25 kira zammı sınırlamasına ilişkin Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati açıklamalarda bulundu. Yüzde 25 kira zammı ne zaman kalkacak?
Yüzde 25 kira zammı sınırlamasının süresi uzatılacak mı?

Türkiye’de 2022 yılında yaşanan olağanüstü ekonomik koşullar çok farklı tedbirlerin alınmasını beraberinde getirmişti. Yüksek enflasyondan dolay ev sahipleri kira fiyatlarında fahiş zamlar yapmaya kalkınca, resmi kira artış oranı yüzde 60’ı geçinde zorunlu olarak müdahalede bulunulmuştu. Sadece konutlarda geçerli olmak şartıyla kiralara 1 Temmuz 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yüzde 25 kira zammı sınırlaması getirilmişti. Bu sınırlama sadece eski kiracıları kapsayacak şekilde yasal düzenleme yapıldı.

Kira zammının sınırlanmasının ardından ev sahipleri haksızlığa uğradıklarını düşünseler de kiracılar bu durumdan faydalandılar. Bazı ev sahipleri ise kiracıları evden çıkarmak ve yüzde 25 kira zammı sınırlamasını aşabilmek için her yolu denediler. Şimdi ise yüzde 25 kira sınırlamasında Temmuz ayının gelmesi bekleniyor. Bu kira zammı sınırlamasına dair Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati açıklamalarda bulundu.

YÜZDE 25 KİRA ZAMMI SINIRLAMASI UYGULAMASI DEVAM EDECEK Mİ?

Yüzde 25 kira zammı sınırlamasının olağanüstü bir dönemde alınan bir karar olduğunun altını çizen Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Olağanüstü bir dönemde yine olağanüstü bir düzenleme yaptık. Kira artışlarını 1 Temmuz 2022 tarihinde yüzde 25 ile sınırladık. Bunun enflasyona katkısını da ülkece gördük. Ancak ev sahipleri bu konuda rahat olsunlar. 1 Temmuz 2023 tarihinden sonra bu uygulama devam etmeyecek. Kira artışları konusunda ev sahipleri ile kiracılar kendi anlaşmalarını yapacaklar.” dedi.

1 Temmuz 2023 tarihinden sonra konutlarda yüzde 25 kira zammı sınırlaması kaldırılmış olacak. Ev sahipleri yasak kira artış oranı ile kiralara zam yapabilecekler. Kiracıların onay vermesi halinde bu zam oranı da aşılabilecek.