Zam Yağmuru İnşaat Sektörünü Vurdu, Orta Direk İçin Ev Almak Hayal Oldu!
Pandemi döneminde en çok dalgalanma yaşayan sektörlerin başında inşaat sektörü de yer almıştı. Koronavirüs salgını ilk açıklandığından duran konut satışları sonrasında insanların zorunlu karantina tedbirleri ile bahçeli ve müstakil evlere geçiş yapması ile rekora koşmuş, sahil bandında yer alan evler rekor fiyatlara satılmıştı.
İnsanların değişen yaşam tarzları ve tercihleri ile konut fiyatları dalgalanırken kamu bankaları tarafından verilen 1 sene ertelemeli, düşük faizli konut kredisi desteği ile talepte yaşanan patlama fiyatlara yeni zam dalgası yaşanmasına neden olmuştu. Süreçte konut fiyatları sürekli olarak yükselişini sürdürürken Türkiye tüm dünya genelinde tutulan konut fiyat endeksi rakamlarına göre konut fiyatlarının en çok arttığı ülke olarak ilk sırada yer almıştı.
KONUT FİYATLARI YÜKSELDİ, EV ALMAK ZORLAŞTI!
Dolar kurunda yaşanan dalgalanma ve üretim zincirinde yaşanan kırılmalar nedeni lie demir ve çimento fiyatları başta olmak üzere pek çok inşaat malzemesinde yüzde 200'leri aşan yükselişler yaşanmıştı. TÜİK tarafından açıklanan inşaat maliyet endeksi ile bu yükseliş gözler önüne serilirken inşaat malzemelerinde yaşanan artış konut fiyatlarına zam olarak yansıdı.
Konu hakkında açıklama yapan sektör temsilcileri artık maliyetlerde yaşanan artışı tek başlarına sübvanse edemeyeceklerini belirterek konut fiyatlarına yeni zam açıklaması yaptı.
KONUT FİYATLARI 2022'DE NE OLUR, EV FİYATI DÜŞECEK Mİ, NE ZAMAN DÜŞER, UCUZLAYACAK MI, YENİ ZAM VAR MI?
Sektör temsilcileri inşaat malzemelerine gelen zamların geri çekilmediği takdirde konut fiyatlarına indirim beklentisin imkansız olduğunu belirtirken ev fiyatlarına önümüzdeki dönemde yıl içine yayılmak sureti ile yüzde 60 oranında zam beklediklerini dile getirdiler. Konut fiyatlarını değerlendiren İnşaat Mühendisleri Konfederasyonu İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, "Artık alt sınıf ve orta sınıf ev alamaz. Fiyatlar sadece üst sınıfın alabileceği bir noktaya geldi. Bu maliyetlerle biz yapamayız onlar alamazlar" dedi.
İnşaat maliyetinde yaşanan yükselişin kentsel dönüşüm projelerini de etkilediğini belirten Tahir Tellioğlu ülke genelinde 6 milyon çürük yapı bulunduğunu, maliyet artışları nedeni ile kentsel dönüşümün artık imkansız bir hale geldiğini, bu durumun da vatandaşın can güvenliğini tehdit ettiğini söyledi.