Zaman Aşımı Yok, Kiracılar Yandı! Ev Sahipleri Kiraya 10 Senelik Zam Yapıyor, 5 Senelik Kira Fark Bedeli Talep Ediyor
Pandemi döneminde yaşanan gelişmeler ve ekonomideki çalkantı ile beraber araba ve konut fiyatları adeta alev almıştı. Konut fiyatlarının yükselmesi, Suriye ve Afganistan başta olmak üzere Türkiye'nin pek çok ülkeden yoğun mülteci göçü alması, üniversitelerde tekrar yüz yüze eğitime geçilmesi ve kentsel dönüşüm projeleri nedeniyle kiralık ev fiyatları adeta uçuşa geçmişti.
Boş kiralık ev bulmak zorlaşırken kiralık ev fiyatları bir anda 2-3 katına çıkmış ve rekor oranda zamlanmıştı. Yaşanan yükseliş ile iştahı kabaran ev sahipleri ucuz kiralarla oturan kiracıları çıkarmaya çalışırken kiralık ev fiyatlarını yükseltmek için yeni bir oyuna imza atıldı.
EV SAHİPLERİNİN YENİ OYUNU PATLADI: KİRALIK EV FİYATLARINA YENİ ZAM FORMÜLÜ BULUNDU!
Türkiye genelinde pek çok ilde kiralık ev fiyatları 2-3 katına çıkarken ev sahiplerinin yeni kiralık ev fiyatı oyunu da patladı. Pek çok ev sahibi geriye dönük kira zammı yapmaya başlarken geriye dönük 10 sene içerisinde yasal kira artış oranının altında karşılıklı rıza ile belirlenen kira zamları için ev sahipleri mahkemeye başvuru yapmaya başladı.
Konu hakkında açıklama yapan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz mal sahiplerinin son dönemde kiracılarının yapmış olduğu kira zamlarını incelemeye aldığını belirterek yapılan kira zammının yasal kira artış oranı altında kalması durumunda mahkemeye başvuru yapıldığını söyledi.
İCRA TAKİBİ İLE GERİYE DÖNÜK 5 SENELİK KİRA PARASI İADESİ ALINABİLİR Mİ?
Ev sahiplerinin geriye dönük 10 senelik kira artış oranlarını inceleyerek eksik yapılan zamları kiracılarından talep edebileceklerini belirten Kiraz sözlü olarak yapılan kira artış zam oranları için söz konusu kuralın geçerli olduğunu söyledi. Ev sahibi, karşılklı rıza ve sözlü anlaşma ile yapılan zammın resmi kira artış oranı zammı rakamından düşük olması halinde bakiye kira alacağı için icra takibi yapılabileceğini söyledi.
Kiraz “Kira hukukunda kiracı her kira döneminde mutlaka bir önceki ayın TÜFE 12 aylık ortalaması artışı yapmak zorunda. Ama kiracı eğer yasal artış oranını uygulamamış, mal Sahibinden de yazılı bir onay almamış ise kira artış oranı hiçbir zaman zaman aşımına uğramaz" diyerek zaman aşımı olmadığını da söyledi. Son 5 sene için ise ev sahibi eksik ödenen kira zammı için toplu para tahsili yapabiliyor.