Zamlar kiracıların peşini bırakmayacak! Enflasyon düşse bile bir yıllık TÜFE yüksek olacak

Kiracıların üzerindeki yük enflasyon oranlarının artmasıyla çoğaldı. Önümüzdeki aylarda enflasyon düşse bile 12 aylık TÜFE rakamları uzun bir süre yüksek kalacak ve yüzde 60'a yakın zamlar yapılacak.
Zamlar kiracıların peşini bırakmayacak! Enflasyon düşse bile bir yıllık TÜFE yüksek olacak

Emlak365.com - Enflasyon oranları vatandaşların en önemli sorunu haline gelirken bu durumda birçok alanda vatandaşa yüksek zam olarak yansımaya devam ediyor. Enflasyon oranlarının en fazla etkilediği alanların başında ise ev kiraları geliyor. Kira sözleşmelerinde yer alan kira bedeli TÜFE oranlarına göre zamlanıyor.

Sözleşme yenilerken 12 aylık TÜFE oranları yasal zam oranı oluyor. Birçok ev sahibi ise yasal oranın en yüksek limiti ile kira zammı uyguluyor. Aylık enflasyon oranlarının çok yüksek çıkması sonucu 12 aylık TÜFE oranları da inanılmaz rakamlara ulaşmıştı. Bu sürecin devam edecek olması önümüzdeki dönemde kira artış oranlarının daha yüksek seviyelere çıkması anlamına gelecek.

KİRA ARTIŞ ORANLARI DAHA YÜKSEK SEVİYELERE ÇIKACAK

TÜİK verilerine göre Mart 2022 döneminde kira artış oranı yüzde 29.8 olarak hesaplanmıştı. BETAM'da bu alanda bir hesaplamada bulunmuş ve kira artış oranını yüzde 123 olarak hesapladı. Yeni kiracılar için fiyatlar zaten çok yüksek seviyede yer alırken eski kiracıların kira tutarları da artacak.

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Celal Erdoğdu, Sözcü'ye yapmış olduğu açıklamasında kira artış oranlarına dair beklentilerini açıkladı. Enflasyon oranlarının artması durumunda zam oranlarının hangi seviyelere ulaşacağına ilişkin tahminlerde bulunan Celal Erdoğdu "Önümüzdeki ay, eğer enflasyon bu seviyede devam etse bile kira artışı yüzde 34, bir sonraki ay yüzde 43 gibi artarak yüzde 61'lik resmi enflasyona yaklaşacak. Bu da TÜFE ile kira artışının arasını kapatacak" ifadelerini kullandı.

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ahmet Büyükduman'da konuya ilişkin beklentilerini paylaştı. Önümüzdeki sene 2023'te enflasyon oranları yüzde 10'a düşse bile kiracıların zam yükünün ağır olacağını ifade eden Ahmet Büyükduman 12 aylık TÜFE oranlarının yüzde 40'ı aşabileceğini söyledi. Bu durumda enflasyon düşerken bile kiracıların yüksek zamlar ile karşı karşıya kalabileceği uyarısı yapıldı.